Matematik

plz hjælp med nogle opgaver

19. marts 2010 af carosen (Slettet) - Niveau: C-niveau

1. En elektrisk komponent kaldes en resistor (modstand), hvis sammenhængen mellem spændingsforskellen (U) over komponenten og strømstyrken (I) gennem komponenten er givet ved Ohms lov: (R er en konstant, som kaldes resistansen). For en resistor er målt følgende sammenhørende værdier af U og I.
I/A 1,03 2,21 3,13 4,33 4,98
U/V 260 547 825 1082 1238
 

b) Passer målingerne med Ohms lov?
c) Hvad er komponentens resistans?
 

2. Ligger punktet med koordinaterne (750, 371) på den rette linje, som går gennem punkterne P(-4, -4) og Q(8, 2)?

3. I et eksperiment ønskes sukkerkoncentrationen i en sodavand bestemt. Først måles densiteten (massefylden) af sukkervand ved forskellige sukkerkoncentrationer. Nedenstående skema viser resultaterne:
Sukkerkoncentration 0 % 5 % 10 % 15 % 20 % 25 %
Densitet (g/mL) 0,997 1,018 1,036 1,052 1,072 1,093

Dernæst skal indholdet af sukker i den pågældende sodavand bestemmes. Dette gøres ved at gennemføre følgende forsøg: En kolbe vejer 136,2 g. Kolben fyldes med 246,0 mL sodavand. Kolben med sodavand vejer nu 389,6 g.


c) Bestem sukkerkoncentrationen (angivet i %), idet sodavand opfattes som en opløsning af sukker i vand. 
 

er der nogen der kan hjælpe mig med de her opgaver plz hjælp mig.


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

1.

Ohm's lov angiver sammenhængen mellem spændingsforskellen U og strømstyrken I gennem en ohmsk komponent:

U = R I

Plot de givne målepunkter og bestem ved lineær regression den bedste rette linie gennem punkterne. Hældningskoefficienten er den søgte resistans R.

2. Bestem en ligning for linien gennem de to punkter og undersøg, om (x, y) = (750, 371) tilfredsstiller ligningen.


Svar #2
19. marts 2010 af carosen (Slettet)

Tusind tak Andersen11 for hjælpen...

når ok så hældningskoefficienten er resistans R og jeg har lavet lineær regression jeg får denne forskrift:

y = 248,62x + 10,718

det vil sige at resistans R er = 248,62 ikke?

Men kan du ikke også fortælle mig hvad deres menes med om målingerne passer med Ohms lov det gør den men jeg ved ikke hvordan jeg skal forklarer det.

Forstår ikke rigtig hvad du mener med dette:

Bestem en ligning for linien gennem de to punkter og undersøg, om (x, y) = (750, 371) tilfredsstiller ligningen.

Mener du at jeg laver lineær regression for disse to punkter P(-4, -4) og Q(8, 2) ?

være sød at svarer tilbage igen please.


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I Opg 2 er det ikke regression. Du har givet to punkter, og du skal bestemme linien, der går gennem de to punkter. Der er flere måder at gøre dette på.

Linien har ligningen

y = ax + b

Indsæt de to punkters koordinater i ligningen, så får du to ligninger til bestemmelse af a og b.

Du kan også beregne hældingskoefficienten mere direkte ved at se på, hvor meget x og y ændres, når du går fra P til Q:

ændring i y: 2 - (-4) = 6

ændring i x: 8 - (-4) = 12

Hældningskoefficienten er da

a = Δy / Δx = 6/12 = 1/2 .

Så finder vi b ved at indsætte det ene koordinatsæt sammen med det fundne a:

2 = 1/2 • 8 + b , altså

b = 2 - 4 = -2 .

Liniens ligning er da

y = 1/2 x - 2

Tilbage er så at prøve efter, om det givne punkt (x, y) = (750, 371) tilfredsstiller liniens ligning:

Er   371 = 1/2 • 750 - 2 ?

Hvis svaret er "ja", ligger punktet på linien. Hvis svaret er "nej", ligger punktet ikke på linien.


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

I Opg 1 kan man lave lineær regression, hvor man tvinger konstantleddet til at være 0. Det er en valgmulighed i Excel's regression. Så finder man

U = 251,46 I , dvs R = 251 Ω

Da regressionens R2 = 0,997 er meget tæt på 1,000 , er der god overensstemmelse mellem de målte værdier og Ohm's lov.


Svar #5
20. marts 2010 af carosen (Slettet)

Andersen11 tusind tusind tak det hjælp mig rigtig meget mange tak :) men er det nok at bare at sige at den er meget tæt på 1,000 så derfor passer målingerne med Ohm's lov.

Du kan vel likke hjælpe mig med 3.C?

endnu engang tusind tak..


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2010 af mathon

3 c)          

        masse = (389,6-136,2) g = 253,4 g

        densitet = (253,4 g)/(246,0 mL) = 1,03008 g/mL

        interpolation giver:

                                 ((1,03008-1,018)/(1,036-1,018)·5) + 5 = 8,35592 ≈ 8,4

       sodavandet har således en sukkerprocent 8,4


Skriv et svar til: plz hjælp med nogle opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.