Fysik

Coulombs lov

26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

Hej.

Jeg er ny her og ved ikke lige hvordan man gør. men jeg har en opgave som jeg har kigget på men kan ikke finde ud af at lave den.. så det ville være mig en stor hjælp hvis jeg kunne få hjælp til den, det er en af grundene til at jeg har lavet en bruger herinde.

opgaven lyder sådan:

I denne øvelse ser vi på Coulombs lov, som angiver kraften mellem to elektriske ladninger. vi betegner de to genstandes ladninger med q1 og q2. hvis afstanden mellem de to genstande er r, kan Coulombs lov skrives på denne måde:

F = kC * (q1*q2)/(r^2)

Her er F størrelsen af kraften, hvormed de to genstande påvirker hinanden. kraften F kaldes coulumbkraften, og konstanten kC kaldes coulumbkonstanten. værdien af kC er eksperimentelt bestemt til:

k= 8,99*10^9 (N*m^2)/(C^2)

a)   prøv, om du kan begrunde kC's enhed.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvis man isolerer kC i Coulomb's lov får man

kC = F r2 / (q1 q2) , så kC må have enhed af (kraft)(længde)2 /(ladning)2 altså Nm2/C2


Svar #2
26. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

mange tak for hjælpen..

jeg har endnu et spørgsmål, som jeg håber du kan svare på..

beregn forholdet mellem coulumbkraften og gravitationskraften på elektronen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvilken ladning er det, der virker på elektronen? Hvis det drejer sig om Coulombkraft og gravitationskraft fra en proton, er Coulombkraften

kC (qe)2/r2

hvor qe er elementarladningen og kC er Coulombkonstanten fra før . Gravitationskraften på elektronen er

G mpme/r2

hvor G er gravitationskonstanten, mp og me er massen af hhv. protonen og elektronen. Forholdet mellem de to kræfter er da uafhængig af afstanden mellem protonen og elektronen:

kC (qe)2 / (G mpme)

som er en dimensionsløs konstant, der med mit hurtige opslag kommer til 2,268•1039 .


Svar #4
27. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

af en eller anden grund går mine potenser ikke op :s


Svar #5
27. marts 2010 af IndiaDesi (Slettet)

når det så endelig giver 10^39 er det ikke + men -39 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2010 af Andersen11 (Slettet)

Både protonens og elektronens masser mp = 1,67•10-27 kg og me = 9,11•10-31 kg og G = 6,67•10-11 m3 kg-1 s-2 , med hvilke der skal divideres, er jo meget mindre end qe = 1,602•10-19 C i kvadrat, så jeg kan kun se at det bliver 1039

Størrelsesordener: tæller +9-2*19 = -29
                                  nævner -10-27-32 = -69
                                   brøken  69-29 = +40


Skriv et svar til: Coulombs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.