Fysik

Strålingskvanter igennem en blyafskærmning! HJÆLP!!!!!

28. marts 2010 af msdym (Slettet)

Hej alle

Jeg har nu kigget hele min fysikbog igennem og kan ikke finde nogen forklaring på hvordan jeg skal regne følgende ud:

Halveringstykkelsen for 500 keV gammastråling er 4 mm i bly. Hvor mange procent af strålingskvanterne slipper igennem en blyafskærming, der er 24 cm tyk?

håber virkelig I kan hjælpe mig

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2010 af mathon

           I = Io·(1/2)x/x½

           I/Io = (1/2)240/4 = (1/2)60

           (I-Io)/Io = ((1/2)60 - 1)

           (ΔI/Io)·100% = ((1/2)60 - 1)·100% ≈ -100%      dvs aftaget med næsten 100%


  i praksis kommer der ingen stråling gennem de 24 cm Pb
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2010 af mathon

#1 fulgt op
med 24 mm Pb

           I = Io·(1/2)x/x½

           I/Io = (1/2)24/4 = (1/2)6

           (I-Io)/Io = ((1/2)6 - 1)

           (ΔI/Io)·100% = ((1/2)6 - 1)·100% ≈ -98,4%      dvs aftaget med 98,4%


  de (24 - 2,4) cm = 21,6 ekstra cm Pb har man således ikke megen gavn af

 ..............

...det var måske også 24 mm, du egentlig mente...


Svar #3
28. marts 2010 af msdym (Slettet)

Det er 24 cm, der står i facitlisten at det vil give 8,7 · 10-17 %
 


Svar #4
28. marts 2010 af msdym (Slettet)

tak for svarerne alligevel


Skriv et svar til: Strålingskvanter igennem en blyafskærmning! HJÆLP!!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.