Matematik

To opgaver vedr. vektorer i rummet

30. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hey,

Der er to opgaver som jeg ikke lige kan se fidusen i.

Den første lyder sådan her:

Cirklens ligning er givet således:

x^2+y^2+z^2/9 - 9 = 0

Jeg skal bestemme cirklens centrum og radius.

Den næste opgave er 3) a fra matematik a skriftligt eksamen htx sættet fra august (link: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Htx/090828_opgave_matA_htx.ashx)

hvor man skal bestemme punkt G's koordinanter. Jeg er lidt i tvivl om hvordan dette skal gøres.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. marts 2010 af Erik Morsing (Slettet)

1) Prøv at omskrive udtrykket (se i din bog om ligningens udseende)


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. marts 2010 af mathon

det ligner noget, der skulle have været en kugleligning


Svar #3
30. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet)

Ja, cirklens udsende skal se således ud:

(x-a)^2 + (y-b)^2 + (z-c)^2 = r^2

Jeg har startet med at rykke rundt og får:

x^2+y^2+z^2/9 = 9

Herefter ved jeg ikke hvad jeg skal gøre. :/

EDIT:

Mathon du får opgivet cirklens ligning til at se således ud. Man skal så kunne regne den om, og det er her problemet ligger.


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. marts 2010 af mathon

det er ligningen for en kugle

(x-a)2 + (y-b)2+ (z-c)2 = r2  ⇔ x2 + y2 + z2 - 2ax - 2by - 2cz = r2-a2-b2-c2

og kan aldrig give
                             ...z2/9....


Svar #5
30. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet)

Nåh ja, undskyld min fejl. Jeg har skrevet forkert mente selvfølgelige bestem kuglens centrum og radius. Hvordan skal jeg rykke rundt på kuglens ligning så jeg får på den på formen: (x-a)^2 + (y-b)^2 + (z-c)^2 = r^2 ?

#4

du kan jo kigge i følgende link: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Htx/090828_opgave_matA_htx.ashx

og kigge under opgave 1 a her står der ordret: "i det på billedet viste koordinantsystem har en af kuglerne følgende ligning

x^2+y^2+z^2/9 - 9 = 0

a) Bestem centrum og radius for kuglen."


Brugbart svar (1)

Svar #6
30. marts 2010 af mathon

nååhh du kan bare ikke sætte parenteser

            (x2 + y2 + z2)/9 - 9 = 0

            (x2 + y2 + z2)/9 = 9

            x2 + y2 + z2 = 81

            (x-0)2 + (y-0)2 + (z-0)2 = 92


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. marts 2010 af avlanden (Slettet)

 Og så får du jo at radius er 3, og at dens centrum er origo (0,0,0).


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. marts 2010 af mathon

Og så får du jo at radius er 9, og at dens centrum er origo (0,0,0).


Svar #9
31. marts 2010 af GreatNusseR (Slettet)

# 8, Jeg har lige et spørgsmål... :-)

(x2 + y2 + z2)/9 - 9 = 0

(x2 + y2 + z2)/9 = 9

x2 + y2 + z2 = 81 <-- hvad gjorde du her?

(x-0)2 + (y-0)2 + (z-0)2 = 92 <-- og hvad gjorde du her?
 

Og har du nogen idé om hvordan man skal lave den næste opgave? 3 a (link: http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF09/Eksamen/Eksamensopgaver/Htx/090828_opgave_matA_htx.ashx), mit bud er at G's koordinanter bliver: (16, 8,6, 0).

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
31. marts 2010 af avlanden (Slettet)

 Ja selvfølgelig er radius 9, og ikke 3 som jeg skrev tidligere :).


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. april 2010 af avlanden (Slettet)

 #8

G's koordinater bliver:

(16 ; 8 ; 0)

16 da punkt B's x-koordinat er samme som G's. 8 da punkt F & punkt E's y-koordinat er det samme som G's. 0  0 som z-koordinat, da punkt G ligger i x-y-planet.


Brugbart svar (1)

Svar #12
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 - Der blev først ganget med 9 på hver side af ligningen, og så blev 9•9 = 81 skrevet som 92 .


Svar #13
01. april 2010 af GreatNusseR (Slettet)

Okay, tusind tak for hjælpen :), men hvordan kommer han fra:

x2 + y2 + z2 = 81

til her?

(x-0)2 + (y-0)2 + (z-0)2 = 92
 


Brugbart svar (1)

Svar #14
01. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#13 - Det er ikke 92 men 92 = 81, og (x-0)2 = x2 , for eksempel; 0'erne er der for helt eksplicit at vise at centrum er (0; 0; 0)


Svar #15
01. april 2010 af GreatNusseR (Slettet)

#14 tak :)


Skriv et svar til: To opgaver vedr. vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.