Matematik

Hej, kunne godt bruge lidt Matematik hjælp!!!!

03. april 2010 af DwayneW (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg ved ikke hvordan man ''forkorter brøker MEST MULIGT'', desværre. håber nogen kan hjælppe lidt...

''Forkort de to brøker mest muligt''

Opg 1: (20a²-30a) / (4a²-12a+9)

Opg 2: (12x²-48x+48) / (20x²-80)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

1: (20a²-30a) / (4a²-12a+9) = 10a(2a-3) / (2a-3)2 = 10a/(2a-3) , forudsat at a ≠ 3/2

2: (12x²-48x+48) / (20x²-80) = 12(x2-4x+4)/(20(x2-4)) = 3(x-2)2/(5(x-2)(x+2)) = 3(x-2)/(5(x+2)) , forudsat at x ≠ 2.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2010 af MN-P (Slettet)


Andersen11 sjusker lidt med forbeholdene
 

(4a²-12a+9)≠0 ⇒ (2a-3)2≠0 ⇒2a-3≠0 ⇒ a≠3/2

(20x²-80)≠0 ⇒ x2-4≠0 ⇒ x2≠4 ⇒ x≠2og x≠-2


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg mener bestemt ikke, at der blev sjusket i opg 2, for der blev kun divideret med x-2. Det formelle udtryk på venstre side af = er lig med det formelle udtryk på højre side, så længe x ≠ 2. Udtrykkene på begge sider af = er heller ikke defineret for x = -2; men den formelle reduktion forudsætter kun at x ≠ 2.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2010 af MN-P (Slettet)

Mener du dermed at det er lige meget om der oprindelige udtryk er defineret, når du blot tager højde for dine egne forkortninger?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4 - Nej, det mener jeg ikke, og det gav jeg bestemt heller ikke udtryk for. Men i en reduktion kan man forkorte faktorer væk, således at det af det reducerede udtryk ikke længere er klart, at der skal tages forbehold for at en sådan faktor ikke er nul.


Skriv et svar til: Hej, kunne godt bruge lidt Matematik hjælp!!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.