Matematik

hjælp til nogle opgaver?

03. april 2010 af knudsen1 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Nogen der kan hjælpe mig med opgave 6b - den med at finde AC i firkant ABCD og opg 15a i dette link: (det er de eneste opgaver jeg mangler)

http://www.uvm.dk/~/media/Files/Udd/Gym/PDF08/Eksamen/Opgaver/080514_opgave_stx_081_matB.ashx


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2010 af NejTilSvampe

 6b - 

Forstil dig du har et ekstra punkt E som går lodret fra punkt D og skærer med vandret fra punkt C. Så du former en kvadrat ABDE.

Du har så en retvinklet trekant CDE  hvor CE har en længde du kan finde. 

AC er så lig 7 - CE

opg. 15a - 

-5(x-3)(x-7) = 0

udvid den ligning og du har funktionsforskriften hvor du kan aflæse b og c.


Svar #2
03. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

Mange tak, forstår godt opg 15a nu :), men den med AC forstår jeg ikke helt ... :S jeg forstår ikke du siger 7-CE, kan man ikke bruge en form for cosinus-eller sinusrelation?? for når du har fundet CE, så forstår jeg ikke helt hvad man kan bruge den til, og hvor du ved fra, at AC er lig med 7 - CE, :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2010 af NejTilSvampe

 Se vedhæftet fil.

Hint: CE burde være det samme som HD, i den anden trekant.

Vedhæftet fil:Untitled.jpg

Svar #4
03. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

AHHH tror jeg fatter den nu :D jeg kan sige 7-CE, hvor jeg får et resultat og derefter kan jeg bruge pythagoras til at finde AC ikke :-) ??  dvs (7-ce)^2 + 5^2 = ac^2 , og derefter tage kvadratroden af ac


Svar #5
03. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

tage kvadratroden af ac^2*


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Eftersom C og D optræder i begge figurer, har man vel egentlig lov til at bruge punktet H som det, der også er kaldt E ovenfor. Altså er H et punkt på liniestykket AD. Så gælder der

|AC|2 = |AH|2 + |CH|2 og

|CH|2 + |HD|2 = |CD|2 , hvoraf

|AC|2 = (|AD|-|HD|)2 + |CH|2 = |AD|2 + |HD|2 - 2|AD||HD| + |CH|2

          = |AD|2 + |CD|2 - |CH|2 -2|AD| √(|CD|2 - |CH|2) + |CH|2

          = 72 + 62 - 2•7•√(62 - 52) = 49 + 36 -14√11 = 85 - 14√11 , og dermed

|AC| = √(85-14√11) = 6,2103

|BD| fås umiddelbart som hypotenusen i en retvinklet trekant med kateter 5 og 7

|BD| = √(52 + 72) = √(25+49) = √74 = 8,6023

Vinklen D bestemmes ved at

sinD = 5/6 , så D = 56,4427º


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. april 2010 af NejTilSvampe

gud jeg havde egentlig set forkert, troede der stod A ved B xD men den er jo forholdsvis simpel så længe man har indset "det skjulte punkt", om man så kalder det H eller E.


Skriv et svar til: hjælp til nogle opgaver?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.