Matematik

Matematik - integral-opgave

24. februar 2005 af Maria17 (Slettet)
Hejsa

Jeg har fået en opgave der lyder:

Figuren viser graferne for to funktioner
f(x)
og
x
int f(t) dt
0
(integralet fra 0 til x af f(t) dt)

Gør rede for hvilken graf der hører til hvilken funktion.


Jeg kan jo ikke indtegne graferne her... Men der er måske nogen som kan forklare mig hvordan man kan se hvilken der er stamfunktionen til den anden...

Hilsen Maria



Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2005 af riquelme (Slettet)

Hvis de begge to er positive på et interval, så ved du at integral-funktionen er strengt voksende. Eller hvis de begge to er negative på et interval, så er integral-funktionen strengt aftagende.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

Funktionen

x
int[f(t)dt]
0

er den stamfunktion til f, som antager værdien 0 for x=0. Husk, at hvis f er positiv på et interval, så er denne stamfunktion en arealfunktion og altså strengt voksende. Uagtet at jeg ikke har graferne ved hånden, kan det måske benyttes?

//Singularity

Svar #3
24. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

Hvad betyder strengt voksende..?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2005 af frodo (Slettet)

fordi, integralet afspejler arealet derunder, vil den hele tiden vokse så længe f(x) er positiv, men aftage, når den er negativ,

Svar #5
24. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

okay.. hvad er det for noget med at der pludselig står f(t) dt

Svar #6
24. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

I kender ikke et sted hvor man kan uploade et billede af graferne??

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#5: Det er forbudt at benytte samme variabel i integrationsgrænserne, som man benytter som integrationsvariabel. Derfor er følgende IKKE tilladt;

x
int[f(x)dx]
0

Derimod giver

x
int[f(t)dt] = F(x) - F(0) = F(x)
0

en stamfunktion til f - helt præcist den stamfunktion, som er 0 i 0.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#6: Efter at have gravet lidt i gemmerne fra gymnasiet, har jeg fundet en opgave med helt samme formulering, så mon ikke det er dén?

I opgaven er graferne betegnet med A og B. A ligger i 1.kvadrant i hele det betragtede interval, hvorimod B ligger i 1.kvadrant, siden i 4.kvadrant.

Er det tilfældet i din opgave, så vil jeg råde dig til at læse indlæg #2 igen.

//Singularity

Svar #9
24. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

Kan man skrive dette.
Graferne kaldes i opgaven A og B.
A er den kraftigst voksende og udfra jeres hjælp er jeg kommet frem til dette:

A er stamfunktion til B.
Stamfunktionen A er en arealfunktion og derfor kraftigere voksende end B.
Stamfunktion afspejler arealet under B og vil derfor hele tiden vokse så længe B er positiv (x>0), men derimod aftage når B er negativ (x
Er det ok at skrive det sådan?

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#9: Nej, ikke helt. Du skal lige være opmærksom på korrekt brug af matematisk terminologi;

a) A og B er ikke funktioner, men grafer for to funktioner, f(x) og int[f(t)dt] (grænser 0 og x).
b) B er ikke positiv eller negativ, men det er funktionen hørende til B derimod.

Det er korrekt, at grafen B hører til f, mens grafen A hører til stamfunktionen til f, som er 0 i 0.


Her er et par forslag til argumenter:

1) int[f(t)dt] (grænser 0 og x) er den stamfunktion F til f som er 0 i 0. Derfor opfylder F, at

F'(x) = f(x)

ergo

f(x) > 0 <=> F er voksende
f(x) < 0 <=> F er aftagende

Graf B ligger i 1.kvadrant, mens graf A har positiv hældning, og i 4.kvadrant, mens graf A har negativ hældning. Hvor graf B krydser x-aksen, har graf A vandret tangent.

Deraf sluttes, at graf B hører til f, mens graf A hører til int[f(t)dt].

2) Resonnér som du selv er i færd med, dvs. at stamfunktionen her er en arealfunktion, jf. #1 og #2.

//Singularity

Svar #11
24. februar 2005 af Maria17 (Slettet)

jeg forstår ikke helt dette:

int[f(t)dt] (grænser 0 og x) er den stamfunktion F til f som er 0 i 0.

hvad mener du med: 0 i 0 ???

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#11: Jeg mener blot, at F(0) = 0, thi

x
int[f(t)dt] = F(x)
0

Indsæt x=0, så er F(0) = 0, thi integrationsgrænserne er ens.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. april 2008 af the avocet (Slettet)

Okay

Skriv et svar til: Matematik - integral-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.