Matematik

Brug for hjælp

06. april 2010 af Deda (Slettet)

Jeg får stillet en opgave, hvor jeg skal bevise følgende rodregel, med potensregneregler.

√(q&a*b)= √(q&a)* √(q&b)

Det jeg bliver i tvivl om er:

(a*b)^q= a^q* b^q

Er dette rigtigt? Og skal der stå 1/q istedet for bare q?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvad mener du præcist med et udtryk som √(q&a*b) ?

Det er korrekt at

(ab)q = aq bq .

Du kan med fordel bruge redigeringsboksene til at præcisere, hvad du mener.


Svar #2
06. april 2010 af Deda (Slettet)

Okay, jeg prøver på en anden måde.

Følgende rodregel, skal bevises med en potensregneregel.

q√(a*b) = q√(a) * q√(b)

Og så tænkte jeg, om denne er rigtig.

(a*b)q = aq * bq

Eller dette er rigtigt:

(a*b)q = a1/q * b1/q

Håber det var nemmere :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Ja, nu blev det mere overskueligt. Den sidste formel, du skrev i #2 er ikke korrekt.

Du skal bruge, at

q√(a) = a1/q . Der ved kan dit udtryk omskrives til

q√(a*b) = (ab)1/q , og udnytter vi nu, at

(ab)s = as bs , har vi

(ab)1/q = a1/q b1/q = q√(a) q√(b) , hvormed rodreglen er bevist.


Svar #4
06. april 2010 af Deda (Slettet)

Nårh, så det eneste der var forkert ved #2 i min andet inlæg, var (a*b)p, som skulle være (a*b)1/p ?


Skriv et svar til: Brug for hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.