Fysik

Bestemmelse af Rydbergs konstant vha. emissionslinjer. Hvordan?

09. april 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har lidt vrøvl med en fysikrapport. Formålet med rapporten er at bestemme Rydbergs konstant, vha. gitterligningen og emissionslinjer.

Gitterkonstanten er som bekendt
d * sinV = m * λ

Hvor d er gitterkonstanten her er 1,667 * 10-6 m. Desuden har jeg fået af vide at alle spektrallinjer fra midten ud til en side ligger i 0. orden, indtil linjemønstret gentager sig, hvor man så går op i orden.

Første ting jeg ikke forstår er hvordan man regner med 0. orden når man skal finde bølgelængden:

λ = (d * sinV) / m

Hvis m så er 0, hvad gør man så? Man kan jo ikke dividere med 0?

Næste spørgsmål er så hvad man gør når man på et tidspunkt får en bølgelængde. Hvordan bruger man den til at beregne Rydbergs konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. april 2010 af peter lind

Det med 0. te orden forstår jeg heller ikke. Er du sikker på hvad der menes med 0'te orden i opgaven?

Du vil finde en række bølgelængder. l1, l2, · · · Energien af fotonerne er Ei= h*c/li . Forskellen mellem frekvenserne  skulle så være givet ved  R(1/n12-1/n22) Hvor R er Rydbergkonstanten. n1 er sandsynligvis 2 og n2>2 (Balmer serien).


Svar #2
09. april 2010 af Fzang (Slettet)

Det må næsten være 1. orden. Jeg har en tegning i bogen af et spektrum igennem et gitter, hvor hvidt lys (dvs. det usplittede) er i midten som "0. orden", hvor det opdelte farvespektrum kommer som 1., 2. osv. orden på højre og venstre side af dette. Så det kan være at læreren har sagt noget... fis.

SÅ, når vi nu har en orden der kan regnes på findes bølgelængden for den første emissionslinje fra midten for hydrogen, lilla, som kan ses hvis man drejer spektrometeret 16 grader.

λ = (0,1667 * 10-6 m * sin(16)) / 1 = 459 nm

Den ligger altså der. Hvordan kan jeg så bestemme Rydbergs konstant ud fra dette? Med et helt konkret eksempel. Jeg er ikke sikker på jeg forstår hvad det er du mener.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2010 af peter lind

Du kan ikke klare det med en bølgelængde alene.  Hvis n1 i formlen i #1 er den samme for  alle de målte bølgelængder gælder f = k + R/ni2.  Sætter du x = 1/ni2 får du f = k+R*x  altså en lineær sammenhæng. Problemet er at du ikke ved hvad ni er for den enkelte bølgelængde, så du må prøve dig frem. Et gæt vil være at for den mindste frekvens, størst bølgelængde vil ni være 3. Den næste vil så have ni=4 o.s.v. Prøv dette og lav en lineær regression på frekvens og x = 1/ni2. Hvis dette giver en god overensstemmelse med en lineær funktion har du at R er hældningen af den rette linje.


Skriv et svar til: Bestemmelse af Rydbergs konstant vha. emissionslinjer. Hvordan?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.