Matematik

Opgave om kvægavler

11. april 2010 af PoulN (Slettet)

 Når en kvægavler skal bestemme vægten af en kvie, kan han måle omkredsen af dyrets bryst (bringemålet) og derefter finde vægten i en tabel. Tabellen viser sammenhængen mellem bringemål og vægt for kvier af Jersey-racen.

Bringemål (cm) 62,0 - 75,0 - 82,5 - 97,0 - 113,0 - 148,5 - 162,5
Vægt (kg) 25,4 - 32,6 - 46,3 - 82,1 - 126 - 236 - 335

Denne sammenhæng kan med god tilnærmelse beskrives ved

y = b*x^a,

hvor x er bringemålet (cm) og y er vægten (kg).

a) Bestem tallene a og b.

b) Bestem vægten af en kvie med bringemål 130 cm.

En kvies bringemål er i løbet af en periode steget med 10%.

c) Hvor mange procent er kviens vægt steget?


Svar #1
11. april 2010 af PoulN (Slettet)

Er det ikke sådan her?

a)

a = log(335)-log(25,4)/log(162,5)-log(62,0) = 2,67697413

335 = b*162,5^2,67697413

b = 335/162,5^2,67697413 = 0,000404247686


Svar #2
11. april 2010 af PoulN (Slettet)

b)

y = 0,000404247686*130^2,67697413 = 184,339841


Svar #3
11. april 2010 af PoulN (Slettet)

c)

y = 0,000404247686*1^1,1 = 0,000404247686


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2010 af dfriisr (Slettet)

Gad vide hvem fra 1.f der sidder her. :D

Og c'eren ser ikke helt fornuftig ud.

Ifølge den opskrivning du har gjort dig, vil modellen fortælle, at hvis bringemålet stiger med 10%, vil vægten stige med 0,04%.

Du skal huske, at det er y du skal beregne, så du kan foretage beregningen, ved at antage, at x-tilvæksten er 1,12,6769....=1,29.... Her har du beregnet 1+R, så derfor:

R=1,29....-1=0,29....=29....%.

Desuden skal beregningen ske vha. Excel eller regression på lommeregneren, så du skal lige beregne a&b igen, vha. TI-NSpire, så du får nogle tal der istedet hedder:

a=2,7957....

b=0,000221.

Så faktisk beregnes R bedst med 1,12,7957.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2010 af dfriisr (Slettet)

Hov for pokker da - Beklager. Dine beregninger af a & b er korrekt.


Svar #6
11. april 2010 af PoulN (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvordan man beregner opgave c. Hvordan gør man?


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2016 af VVpigen (Slettet)

hvordan beregner man C?


Skriv et svar til: Opgave om kvægavler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.