Matematik

HJÆLP!! matematik!!!

13. april 2010 af 1518854 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 HJÆLP!!:

Ved en bestemt infektion er antallet af bakterier hos en inficeret person
givet ved funktionen
M(t) = 3,2 · 10^5 + 7,8 · 10^5 · e^0,154t ,
hvor M er antallet af bakterier, og t er tiden (målt i timer).
a) Bestem M'(18), og beskriv, hvad dette tal fortæller om udviklingen i antallet af bakterier.
 

Ved godt hvordan man differentierer, men ved ik hvordan jeg skal gøre det når x er et tal? 

HJÆLP!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Beregn M'(t) og indsæt t = 18 i udtrykket.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Start med at differentiere din funktion.

Bestem M'(18).

Konstatér, at M'(18) fortæller noget om antal bakterier pr. time til tidspunktet 18 timer.


Svar #3
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 jamen hvis jeg skal differentiere 3,2 x 10^5 gir det så 3,2 x4 x 10^4?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

Jeg er ikke helt med på dit udtryk? Hvordan lyder din funktion?


Svar #5
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 M(t) = 3,2 · 10^5 + 7,8 · 10^5 · e^0,154t 

hvordan differentierer jeg det? er med på reglerne og det, er bare i tvivl når der står "10" i stedet for x .. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Funktionen er

M(t) = 3,2 · 105 + 7,8 · 105 · e0,154t

Konstanten 3,2 · 105 differentieres jo til 0. Det er blot en simpel eksponentialfunktion, du skal differentiere.

M'(t) = 7,8 · 105 · 0,154 • e 0,154t
 


Svar #7
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 sorry hvis jeg spørger dumt. men hvorfor differentieres det til 0? fordi det er to konstanter?

skal jeg så kun differentiere e^0,154t?

:)


Svar #8
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 og hvorfor blir 7,8 x 10^5 ikke 0?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8 - Du indleder i #0 med at sige, at du ved, hvordan man differentierer, men det ser jo ud til, at du har modbevist denne påstand.

Funktionen M(t) har formen

M(t) = a + b•ekt

Differentialkvotienten af en sum af funktioner fås ved at differentiere hvert led for sig. Konstanten a har den afledede 0. Det andet led er b•ekt , som er en konstant ganget med en eksponentialfunktion. Dens afledede er konstanten gangen med den afledede af eksponentialfunktionen, og den afledede af eksponentialfunktionen ekt er k•ekt . I alt fås

M'(t) = b•k•ekt


Svar #10
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

 okay der er noget jeg har misforstået så:)

tusind tak for hjælpen!


Svar #11
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

kan det passe det gir 1,92*10^6? 

og hvis jeg skal sige noget om det, er det så bare at på bare 18 timer er antallet af bakterier steget til ovenstående? og at jo højere t er, jo større bliver antallet af bakterier?

er der mere at sige?


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

#11 Det er korrekt, ja. Se #2 vedrørende den forklarende del af opgaven - din forklaring er nemlig ikke helt rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11 - Ja, tallet ser rigtigt ud.

Men det er jo ikke antallet af bakterier til tiden t=18. Du har beregnet M'(18), som er væksthastigheden til tiden t=18, altså ændringen i M pr tidsenhed til dette tidspunkt.


Svar #14
13. april 2010 af 1518854 (Slettet)

hvad siger tallet så om udviklingen i antal bakterier?:) at de vokser med det, pr time? er lidt forvirret


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. april 2010 af Proprium (Slettet)

#14 Det er væksthastigheden, det vil sige antal bakterier pr. time, til tidspunktet 18 timer.


Skriv et svar til: HJÆLP!! matematik!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.