Matematik

3 punkter jeg skal lave en forskrift for

20. april 2010 af Njl (Slettet)

Grafen for en funktion f(x) er en parabel, som skærer akserne i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4).

Opgaven lyder så:
Bestem en forskrift for f(x)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2010 af kimor (Slettet)

Opstil 3 ligninger med 3 ubekendte, hvor de ubekendte er a,b,c

Den første ligning skriver du således:

0 = a*22+b*2+c


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er samme fremgangsmåde som i denne opgave

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=835349

Forskriften er et 2.-gradspolynomium, og oplysningerne om P og Q fortæller, at polynomiets rødder er x=2 og x=8. Forskriften har da formen

f(x) = a(x-2)(x-8) = a(x2 - 10x + 16) .

Oplysningen om R giver da

4 = f(0) = 16a, hvoraf a = 1/4 , så forskriften er

f(x) = (1/4)·(x-2)(x-8) = (1/4)·x2 - (5/2)·x + 4


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af Proprium (Slettet)

Eftersom du kender punkterne (2,0) og (8,0), kan du starte med at faktorisere:

f(x) = a(x-x1)(x-x2) =

f(x) = a(x-2)(x-8)

Gang ud:

f(x) = a(x2 - 8x - 2x +16) =

f(x) = a(x2 - 10x + 16) =

f(x) = ax2 - 10ax + 16a

Eftersom også punktet R(0,4) ligger på parablen, indsættes nu koordinatsættet for R, og a isoleres:

4 = a · 02 - 10 · a · 0 + 16 · a ⇔

4 = 16a ⇔

4/16 = 1/4 = a

Indsæt nu værdien for a, og bestem forskriften.


Svar #4
20. april 2010 af Njl (Slettet)

Kanon, mange tak for hjælpen folkens! :D


Skriv et svar til: 3 punkter jeg skal lave en forskrift for

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.