Matematik

MATEMATIK HJÆLP PLS!!!

21. april 2010 af Kaspersjensen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med en opgave, hvor der lyder et spørgsmål, Hvis X i 2 er et lige tal, så er X også et lige tal. Bevis at dette er sandt! hvad er svaret til dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af PeterValberg

Den er lidt "kringlet", da den skal "lirkes ind af bagdøren", hvilket gøres således:

Først:
Et helt tal (tilhører talmængden ) kan enten være lige eller ulige.

Et helt tal kan skrives som:  2n (hvor )
Dermed kan et ulige tal skrives som:  2n+1
Hvis x er et ulige tal, findes der et tal således, at   x = 2m+1

Nu undersøges sætningen "hvis x er ulige, så er x2 også ulige" (fx x=3  ⇒ x2=9)

Dermed må:      x2 = (2m+1)2 = 4m2 + 4m + 2 = 2(m2 + 2m) +1

Da dette følger formen 2n+1 må x2 således være ulige (det var de indledende manøvrer).

Dernæst:
Nu undersøges sætningen "hvis x2 er lige, så er x også lige".

Dette skal klares med et indirekte bevis (modstridsbevis):

Antag at x2 er et lige tal og at x er et ulige tal...
Dette vil ikke kunne forekomme, idet det ovenfor er blevet bevist, at såfremt x er et ulige tal, så er x2 også ulige (og kan derfor ikke være lige, når x er ulige).

Deraf følger, at såfremt x2 er et lige tal, så må x også være det. 

QED

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: MATEMATIK HJÆLP PLS!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.