Fysik

svære spørgsmål angående en fysikrapport

21. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

er igang med at lave en rapport om vands fordampningvarme, og der er nogle spørgsmål jeg ikke forstår, fremgangsmåden er således:

Først vejes et tomt termobæger, som efterfølgende fyldes ca. ¾ med koldt vand og vejes igen. Herefter bringes vandet i kolben i kog vha. bunsenbrænderen, og når vandet i kolben koger, måles temperaturen af det kolde vand i termobægeret.

Nu ledes dampen ned i termobægeret, på en sådan måde at damprøret stikker ned i bunden af termobægeret. Når temperaturen i termobægeret er steget til en temperatur, der ligger lige så meget over stuetemperaturen, som lå under, fjernes damprøret fra termobægeret, og sluttemperaturen bestemmes efter grundig omrøring.
 

spørgsmålene:

Hvorfor stoppes forsøget netop ved en temperatur tslut, der ligger lige så meget over stuetemperaturen, som tstart lå under?

Hvad kræver mest energi - at fordampe vand ved 100 grader eller at opvarme vand fra 0 grader til 100 C? (noget med at jeg skal bruge nogle formler, men ved ikke lige hvordan)?

håber jeg kan få noget hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2010 af peter lind

Når temperaturen i termobægeret er under stuetemperatur strømmer der varmeenergi fra omgivelserne til bægeret. Er den over går strømmen den modsatte vej. Udvekslingen af varme med omgivelserne formindskes derfor.

For opvarmning af vand temperature ΔT kræves energien m*c*ΔT

Til at fordampe vand kræves energien masse * specifik fordampningsvar


Svar #2
21. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

okay mange tak, skal jeg så sætte mine egne resultater ind i formlerne??


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2010 af peter lind

Det kan jeg ikke svare på. Det bliver en sag mellem dig og din lærer. Hvis dit eget tal er meget galt vil det nu nok være mere rimeligt at bruge tabelværdier.


Svar #4
21. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

ja, mit tal er nemlig meget galt, det er problemet, så hvad skal jeg bruge af tabelværdier?? i f.eks. massen? i henholsvis formlen for opvarming af vand, og fordampning af vand? samt deltaT?? for c, kan jeg finde i bogen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2010 af peter lind

Massen er underordnet. Hvad der er størst er nemlig uafhængig af massen.  Brug for eks. 1 kg. ΔT er givet i opgaven. Det er 100º. Den specifikke fordampningsvarme må du også have. Ellers kan du ikke sige noget om at dit resultat er meget forkert.


Svar #6
21. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

ja, jeg har self den specefikke fordampninsvarme :-) nååår ja, jeg skal jo trække 100 fra 0, som giver 100 :-) mange tak!


Svar #7
21. april 2010 af knudsen1 (Slettet)

kan det passe, at dte kræver mere energi at fordampe vand ved 100 grader end at opvarme vand fra 0 grader til 100 grader, sådan ser mit resultat hvert fald ud :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2010 af peter lind

ja


Skriv et svar til: svære spørgsmål angående en fysikrapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.