Kemi

beregning på reaktion for ammoniak

23. april 2010 af 282726 (Slettet)

Ammoniak fremstilles ud fra dinitrogen og dihydrogen. I en beholder blandes 28g N2 (g) med 8 g H2 (g). Reaktionen forløber hurtigt med en katalysator.

N2(g)  + 3 H2(g)   ->    2NH3 (g)

a)   en af reaktionerne er i overskud. Hvilken?   (der har jeg sagt, at N2 og H2 godt vil kunne gå sammen, så at tre-tallet foran H2 derfor er unødvendigt?)

b)   Hvor stor er massen af den overskydende reaktant efter reaktion?

c)   Hvad er det teoretiske udbytte af ammoniak?

d)   Hvis det viser sig, at der dannes 17g ammoniak, hvor stort er da udbyttet i procent af det teoretiske?

Håber der er nogen, der kan hjælpe :) tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2010 af mathon

                                                          N2 (g)      +    3H2 (g)   →   2NH3 (g)
ækvivalente stofmængder i mol:        1                    3                   2
ækvivalente stofmængder i g:           28                   6                  34
aktuelle stofmængder i g:                  28                   8

a)  dihydrogen er i overskud


Svar #2
24. april 2010 af 282726 (Slettet)

Må jeg spørge, hvordan du er kommet frem til de 8g for 3H2 ´s aktuelle stofmængde?

De andre giver meget godt mening for mig :) tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2010 af mathon

"Må jeg spørge, hvordan du er kommet frem til de 8g for 3H2 ´s aktuelle stofmængde?"

Læs din egen opgaveteksts 1. linje :-)


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2010 af JohnJoh (Slettet)

Mathon, hvordan kan du få det til 3H2 til 3 mol?  

Jeg har brugt formlen.  m = M * n, m og M kender vi, så jeg har bare isoleret n på min lommeregner vha. af solve

Det ser sådan ud. 3H:  solve(8= 6,12 * n, n) n= 1,30 mol

Hvis det er forkert, hvad er så gået galt?

mvh Mathias


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. maj 2010 af mathon

                                                 N2 (g)      +    3H2 (g)   →   2NH3 (g)

kan læses
                  • 1 molekyle N2 reagerer med 3 molekyler H2 under dannelse af 2 molekyler NH3
eller
                  • 1 mol N2 reagerer med 3 mol H2 under dannelse af 2 mol NH3


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. maj 2010 af JohnJoh (Slettet)

Jeps, nu er jeg jeg med på det :-) Men hvordan udregner man massen af den overskydende reaktant efter reaktionen? spørgsmål b

Den overskydende reaktant er vel 3 mol H2 ? Siger man så 2 mol H2, * med g/mol, eller er det helt forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2010 af JohnJoh (Slettet)

Du har nemlig sagt i en tråd, at den overskydende reaktant er N2, hvilket jeg ikke forstår, du kan komme frem til. Er det måske en tastefejl?


Brugbart svar (1)

Svar #8
06. maj 2010 af mathon

                                                          N2 (g)      +    3H2 (g)   →   2NH3 (g)
ækvivalente stofmængder i mol:        1                    3                   2
ækvivalente stofmængder i g:           28                   6                  34
aktuelle stofmængder i g:                  28                   8

b) 
         28g N2 ækvivalerer 6 g H2
         hvorfor der er 2 g H2 i overskud

c)
        Det teoretiske udbytte af NH3 er 34 g

d)     Udbytteprocent: ((17 g)/(34 g))·100% = 50%

...................

    de afrundede atommasser er fundet i Det Periodiske System


Brugbart svar (1)

Svar #9
06. maj 2010 af mathon

...og beregnet som nedenstående:

   N2 = 2·14 = 28
   3H2 = 3·(2·1) = 6
   2NH3 = 2·(14+3·1) = 34


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. maj 2010 af JohnJoh (Slettet)

b) Ja, det var også sådan jeg havde forstået den, er bare dårlig til at formulere mig kemisk :-)

Jeg tager hatten for dig, og siger mange tak! Du gør det sgu godt !


Skriv et svar til: beregning på reaktion for ammoniak

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.