Matematik

overflade øl

27. april 2010 af hibbi (Slettet) - Niveau: 10. klasse

jeg har fået den rumfang af den kegke form

V=1/3*h*∏*(R²+r²+R+r)

vis, at der er ca. 4 dl øl i kruset, når der er sænket op til mærket?

jeg skal have hjælp til det

hvor mange procent forøges ølmængden, hvis kruset fyldes helt op?

jeg håber en kunne kom med en god mellemregninger, som jeg kan forstå det. i får opgaven, for at kigge på hvad er det gå ud på

Vedhæftet fil: hjz8+Bryghus.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2010 af Isomorphician

Du kan vha ensvinklede trekanter finde radius ved 9,2 cm.

Tegn en linje fra nederste hjørne og lodret op til krusets kant. Så har du en retvinklet trekant med kateterne 12 og 1,25. Tegn en vandret streg ved 9,2, så har du endnu en retvinklet trekant med den ene katete på 9,2 og så den katete du skal finde længden af.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det er åbenbart opgave 5 i opgavesættet, du søger hjælp til.

I 5.1 skal du bestemme diameteren i den cirkulære overflade, når der er skænket op til mærket.

Lad r=6,5cm/2 være radius i den cirkulære bund, R=9cm/2 radius i den cirkulære top, og rm være radius i cirklen ved ølmærket. Lad tilsvarende h være højden fra bunden ned til keglens top, H=12cm være højde fra keglestubbens bund til top, og lad hm = 9,2cm være højden fra bunden til ølmærket. Af ensvinklede trekanter fås så

r/h = rm/(h+hm) = R/(H+h) . Heraf fås

(H+h)/h = R/r , dvs (H/h) + 1 = R/r , dvs h = rH/(R-r) = 31,2cm , og dermed

rm = R(h+hm)/(H+h) = 4,2083cm . Diameteren er da dm = 2rm = 8,417cm .

Indholdet af øl op til mærket er Vm = (1/3)hmπ(r2+rm2+r·rm) = 404,2cm3 = 0,4042dm3 = 0,4042 L = 4,042 dL

Hvis kruset er fyldt helt op, er indholdet V = (1/3)Hπ(r2+R2+r·R) = 570,98cm3 = 5,7098 dL .

Forskellen i % er da (V-Vm)/Vm = 0,413 = 41,3%


Skriv et svar til: overflade øl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.