Fysik

Beregn afstanden mellem væg og gitter?

29. april 2010 af zentobi (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej jeg har lige et hurtigt spørgsmål..

Jeg skal beregne afstanden mellem væg og gitter, dvs jeg skal bruge formlen d= n x λ x a/x ikke?

Den skal vel omskrives så vi kun beregner a.. men er lidt i tvivl om hvad den kommer til og hedde, men ville mene at den ville hedde:

a= (n x λ - d)/x ?

hvis dette passer så er jeg med, men når jeg indtaster det på cas bliver det lidt underligt.. Da det er længe siden jeg har haft om dette skal jeg lige have lidt hjælp til hvordan jeg får beregnet det..

fordi skal jeg sætte min bølgelængde i * 10^-9 og min rilleafstand i * 10^-6? og i så fald får jeg så a i M eller?

på forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2010 af mathon

afstanden mellem væg og gitter L
er

             L = [((d·x)/(n·λ))2 - x2]½

hvor
       d er gitterkonstanten
       n er afbøjningsordenen
       λ er bølgelængden
       x er n'te ordensspektrets pletafstand til den ikke afbøjede centralplet
       L er er gitterafstanden til væggen/skærmen

....................

    1 mm = 106 nm

     sin(θn) = x/√(x2+L2)


Skriv et svar til: Beregn afstanden mellem væg og gitter?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.