Matematik

Mat ab1 opgave 813 og 1079. Kunne godt bruge noget hjælp til disse opgaver..

29. april 2010 af Vizionhdx (Slettet)

Hey alle :) jeg har lidt et problem med to opgaver i Mat ab1 opgavebog: 813 - og 1079

håber der er nogle som kan hjælpe lidt..

opgave 813:

en funktion er givet ved:

f(x)= x-1/x+2 (kunne ikke lige sætte det op sådan at x-1 stod øverst og x+2 nedenunder så det bliver lige sådan her)

- hvilke x værdier kan man ikke sætte ind?

- Bestem funktionsværdierne af x = -3, -1, 0, 1, 2

- Løs ligningen f(x) = 3

- angiv Dm(f) og Vm(f)

Opgave 1079

i den her opgave har jeg ingen ide overhovedet.. er det nogle som kan løse den, eller evt hjælpe mig lidt på vej..

Angiv i hvert af følgende tilfælde det mulige antal løsninger til ligningen

b*ax = cx + d

når

1) a > 1 , b > 0 , c < 0 og d vilkårlig

2) 1 > a > 0 , b > 0 , c > 0 og d vilkårlig

3) a > 1 , b > 0 , c > 0 og d vilkårlig

4) a > 1 , b > 0 , c > 0 og d > b

5) 1 > a > 0 , b > 0 , c < 0 og d vilkårlig

Håber der er nogle som kan hjælpe mig


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opg 813

Funktionen er f(x) = (x-1)/(x+2) ... her bruger vi parenteser til at omklamre, hvad der skal divideres med hvad.

Funktionen er en kvotient mellem to tal. Hvis vi dividerer med 0, er kvotienten ikke defineret. Undersøg, for hvilke x, vi kommer til at dividere med 0.

Udregn f(x) for de angivne x-værdier.

Løs ligningen f(x) = 3, altså ligningen (x-1)/(x+2) = 3.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2010 af mathon

  
             f(x) = (x-1)/(x+2)  x ≠ -2

             f(x) = (x-1)/(x+2) = 3

                     x -1  = 3·(x+2) = 3x + 6

                     -7 = 2x

                      x = -(7/2)


Svar #3
30. april 2010 af Vizionhdx (Slettet)

jeg er ikke helt med nemlig.. har siddet længe uden rigtig at komme videre? forstår ikke helt hvad det er jeg skal gøre trods hjælp.. er ikke helt med..


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - Kan du ikke forklare nærmere, hvad du ikke er med på?

I #1 er forklaret, hvad du skal være opmærksom på for at finde, hvilke x-værdier, man ikke kan sætte ind. Man kan ikke sætte en x-værdi ind, hvis det resulterende funktionsudtryk instruerer os til at dividere med 0. Dernæst skal du beregne f(x) for forskellige værdier af x. Det burde være lige ud ad landevejen at sætte disse x-værdier ind i funktionsforskriften. Dernæst skal ligningen f(x) = 3 løses, og det har mathon allerede gjort i #2. Tilbage er at finde Dm(f) og Vm(f). Det skulle være ligetil at opskrive Dm(f) efter den indledende diskussion; det er mængden af de x-værdier, for hvilke f(x) giver mening. For at finde Vm(f), værdimængden, skal du se på eventuelle lokale ekstrema (beregne f'(x) og se på, hvor f'(x) = 0 er opfyldt) og se på opførslen af f(x) for x gående mod -∝ og ∝.

I Opg 1079 skal du se på antallet af mulige løsninger for ligningen

b·ax = cx + d

for forskellige fortegnskombinationer af de indgående konstanter a, b, c og d.

Bemærk, at b > 0 i alle tilfældene, så vi kan omskrive ligningen til

ex·ln(a) = (c/b)x + (d/b) ,

så det drejer sig om at undersøge, om en eksponentialfunktion har skæringspunkter med en ret linie.

Bemærk, at hvis a > 1 er ln(a) > 0, og hvis 0 < a < 1 , er ln(a) < 0.


Svar #5
30. april 2010 af Vizionhdx (Slettet)

på den måde.. ja okay. tak. tror jeg er nogenlunde med nu..


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. februar 2011 af lleene (Slettet)

skide lækkert


Skriv et svar til: Mat ab1 opgave 813 og 1079. Kunne godt bruge noget hjælp til disse opgaver..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.