Fysik

Vandet holdes oppe når glasset er på hovedet

01. maj 2010 af Sophiekristensen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer.

Jeg sidder med mit fysik eksamensprojekt, men kan ikke finde hoved eller hale i hvorfor det sker og hvordan jeg kan beregne på det.

Jeg har et forsøg med et lille glas, der er fyldt til randen med vand. Der lægges så et plastikkort over åbningen så der bliver lukket tæt for luft. Når glasset så vendes om ud i den fri luft, holder det både på vandet og kortet. Forsøget er blevet lavet med forskellige væsker, og forskellige materialer til at lukke for åbningen, for at se om det har nogen effekt på resutlatet.

Jeg ved det har noget at gøre med Newtons 2. lov hvor vandet trykker med sin vægt på kortet:

F = m*g

Dernæst trykker luften udenfor glasset på kortet:

F = P*A

hvor A er arealet af glassets åbning, som kortet dækker for. Men hvordan finder jeg ud af hvad P er? Og glasset kan jo ikke holde uanede vægte af det der lukker for åbningen. Hvordan beregner man på hvor meget den kan holde oppe?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

P er atmosfærens tryk, der ved jordoverfladen normalt er af størrelsen 105 N/m2 . Hvis vandet i glasset har en masse på 0,1 kg, og glassets åbning har en diameter på 7 cm, er tyngdekraften på vandet af størrelsen 1N, mens atmosfærens kraft på plastickortet er ca 380N.


Svar #2
02. maj 2010 af Sophiekristensen (Slettet)

Okay, men hvordan regner jeg det ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvordan egner du hvad ud? I princippet virker det, så længe PA > mg . Så kan du jo selv variere parametrene. jeg beregnede kræfterne for et typisk eksempel for at vise, at det virker.


Svar #4
02. maj 2010 af Sophiekristensen (Slettet)

P*A kan da ikke være større end m*g, de er jo lig med hinanden? Jeg forstår ikke hvordan jeg kan regne ud hvor meget vægten på den genstand der lukker for glassets åbning må være


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvoraf fremgår det, at PA = mg ? Massen af plastickortet betragtes vel som forsvindende i denne sammenhæng?


Skriv et svar til: Vandet holdes oppe når glasset er på hovedet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.