Matematik

Funktionsundersøgelser 1

02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har virkelig brug for hjælp til en opgave. Jeg er gået i stå i opgaven om funktionsundersøgelser. Håber nogen kan hjælpe tak.

Opg.

Angiv Dm(f) og eventuelle nulpunkter for følgende funktioner, og bestem ved hjælp af f '(x) funktionernes monotoniforhold.

a) f(x)= x2-6x+17/ (x-4)

Jeg har fået Dm(f) til R/(4). Jeg kan ikke finde ud af at lave de specielle klammer man bruger til at skrive definitionsmængden. Men definitionsmængden er alt andet end 4 (hvis det rigtig formuleret).

Så finder jeg nulpunkterne, og det har jeg gjort ved at sætte tælleren i brøkken lig med 0. Jeg har udregnet det på lommeregner og fik false. Dvs der er ingen løsninger til polynomiet. Men så er det her jeg går i stå. Og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre herfra. Fordi man skal bruge nulpunkterne til at monotoniforholdene. Håber nogen kan hjælpe. Tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Du skal først udregne f'(x)

Derefter er det dens tæller du skal sætte = 0

F(x) har, som du rigtigt siger ingen nulpunkter, men et vendepunkt for x = 4

F'(x) har 2 nulpunkter (for x = 1 og x = 7), hvilket sammen med vendepunktet gi'r f(x) 4 monotoni-intervaller...

Go' arb.lyst!
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2010 af OleJastrau (Slettet)

Desuden skal du huske at vende skråstregen, så du får: Dm(f)=R\{4}.


Svar #3
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok Krabsasken, så du mener at jeg skal finde den afledede funktion, altså f ' (x) og derefter sætte dens tæller lig med 0?

Men jeg forstår ikke hvad jeg skal bruge F(x) til her? Altså de nulpunkter jeg har prøvet på at finde var at sætte x2-6x+17=0 uden først at differentere brøkken. Jeg forstår faktisk ikke dine to sidste linjer - det med F(x) og F'(x). Kan du forklare det lidt mere? Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Du har konstateret, at f ingen nulpunker har, altsa rører den ikke x-aksen. Nu skal du bruge nulpunkterne for f' til at finde, hvor f hat ekstrema og dermed skifter "retning" (op/ned)

Altså differentier f og sæt tælleren i den nye brøk (f') lig nul.Vi har nu fire monotoniintervaller for f, nemlig

|-∝ til 1|, |1 til 4| (vendepunktet)|, |4 til 7|, og |7 til ∞|.

Om f er stigendende eller faldende i hvert af disse intervaller får du af  fortegnet for f' ved at indsætte en værdi fra intervallet.

OK - ?


Svar #5
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ok, hvordan kan du umiddelbart se/vide hvad de fire intervaller skal være? Jeg forstår det hele. Men forstår ikke hvad jeg skal bruge det til? Skal jeg bruge det til at finde et vendepunkt (lodrat asymptote) for x=4? Eller?


Svar #6
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Nu har jeg forstået hvad jeg skal bruge det til. Jeg skal bruge det til at finde monotoniforhold for f '.

Jeg har differenteret f og fik tælleren i f ' til x2-8x+7 kan det passe?


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

" og bestem ved hjælp af f '(x) funktionens monotoniforhold. - "

Dette er et citat fra dit opgaveforlæg og det er faktisk, hvad vi er i fuld gang med. Du skal bruge F' (x) - se ovenfor - til at finde ekstrema for F(x), og derefter er det jo mellem ekstrema -  og vendepunkter - at monotoni-intervallerne - se ovenfor - ligger. Så når du spørger, hvad du skal bruge det til, er svaret såmænd: Til at besvare opgaven. ;-)

Var det det, du mente - ?

Næste spørgsmål:

Ja -      x2-8x+7 = 0 gi'r dig netop x=1 og x=4     Nu er du på vej....


Svar #8
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

Ja tak, det var det jeg mente :))

hehe tak, nu ved jeg i hvert fald at det går den rigtige vej. :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg klebager tyrkflejen -

Det skulle være:

Næste spørgsmål:

Ja - x2-8x+7 = 0 gi'r dig netop x=1 og x=7

- Sorry


Svar #10
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

du mener x2-8x+7 = 0 giver mig x=1 og x=7 og ikke 4?


Svar #11
02. maj 2010 af Jone (Slettet)

hehe jeg tænkte nok. Det er i orden.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. maj 2010 af Krabasken (Slettet)

Vi klebager tyrkflejen -

Det skulle have været:

Næste spørgsmål:

Ja - x2-8x+7 = 0 gi'r dig netop x=1 og x=7


Skriv et svar til: Funktionsundersøgelser 1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.