Matematik

Hjælp MatematikS:

02. maj 2010 af ramuk (Slettet)

Hejsa, jeg har problemer med denne opgave.

Håber I kan hjælpe mig:S

a) Angiv for hver af funktionerne h(x) nedenfor to funktioner f(x) og g(x), således, at h(x) = (f º g)(x) :

h(x) = √(x4 - x2)                             h(x) = ln(x-1)                                  h(x) = 1/(x4 - x2)

b) Angiv for hver af funktionerne h(x) ovenfor, for hvilke x-værdier funktionen kan beregnes (definitionsmængden). Husk f.eks., at man kun kan tage kvadratrod af ikke-negative tal, at man kun kan tage logaritmen af positive tal, og at man kun kan dividere med tal forskellig fra 0.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Se, f.eks. på den første funktion

h(x) = √(x4 - x2) . Her er f(x) = √(x) , og g(x) = x4 - x2 . Definitionsmængden er mængden af de x, for hvilke funktionsudtrykket er defineret. Her er h(x) ikke defineret, hvis argumentet til kvadratroden er negativt, dvs, hvis x4-x2 < 0 . Ligningen y2-y = 0 har rødderne y=0 og y=1, x4-x2 < 0 for 0 < x2 < 1 , dvs for -1 < x < 1. Definitionsmængden for h(x) er da R\]-1;1[ .

Prøv nu selv de to andre funktioner.


Svar #2
02. maj 2010 af ramuk (Slettet)

Okay:)

Det skal jeg prøve;)


Svar #3
02. maj 2010 af ramuk (Slettet)

Jeg skal dog indrømme at jeg ikke forstår Definitionsmængden du forklarer.

Kan jeg bruge samme fremgangsmåde til at finde def. mængden som du bruger?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3 - I hvert tilfælde skal du se på, for hvilke x funktionsudtrykket er defineret. Fremgangsmåden i detaljer afhængder jo så af, hvordan funktionen ser ud.

Med funktionen h(x) = ln(x-1) er det funktionen ln() der er det afgørende. Vi kan kun tage logaritmen af positive tal, så argumentet til ln() i h(x) skal være positivt, dvs. x-1 > 0 eller x > 1 . Definitionsmængden for h(x) er da ]1 ; +∝[ .

Den 3. funktion h(x) minder lidt om den 1. funktion h(x), idet argumentet, der skal betragtes er det samme; men det giver ikke samme definitionsmængde.


Svar #5
02. maj 2010 af ramuk (Slettet)

Da man kun kan dividerer med tal forskellig fra 0 må definitionsmængden vel være ]∞ ; ∞[  ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

I den tredie funktion kan vi ikke dividere med 0, dvs vi må udelukke tallene -1,  0 og 1 fra definitionsmængden. Definitionsmængden er da

Dm = R \ {-1 , 0 , 1}


Svar #7
02. maj 2010 af ramuk (Slettet)

Hvad betyder R \ {-1 , 0 , 1} , Altså R  \ ... ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det betyder alle de reelle tal undtagen -1, 0 og 1 . (Mængdelære, kendes det nu om dage?)


Skriv et svar til: Hjælp MatematikS:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.