Matematik

Finansiel Regning - renter

03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Hej alle

Jeg har et spørgsmål i finansiel regning, som jeg har meget svært ved at løse. Håber noget hjælp. Tak

Opg.

Carstens mormor indbetalte 18.000 kr den 1. januar 2006, 10.000 kr. den 1. april 2007 samt 12.000 kr den 1. juli 2009 på en uddannelsesopsparing til Carsten. Renten var 1 % pr. kvartal.

a) Vis, at saldoen umiddelbart efter indbetalingen 1. juli 2009 var 43.627,39 kr

Carsten startede sin uddannelse 1. august 2009 og får udbetalt opsparingen som et fast månedligt beløb i de fem år, studiet tager. Den 1. august 2009 fik Carsten sit første månedlige beløb. Renten i hele perioden er 0,1% pr. måned.

b) Hvor stort et beløb får Carsten udbetalt hver måned?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

a)

du skal foretage rentetilskrivning for 5 kvartaler af de 18.000 kr. og så dertil lægge det indsatte beløb den 1. april 2007 på 10.000 kr. til det fundne værdi, hvor du så tager rentetilskrivning for 9 kvartaler af summen. Og til sidst lægger det indsatte beløb den 1. juli 2009 på 12.000 til.

dvs.

18000 * 1.015 = 18918,1809

(18918,1809+10000)*1.019 = 28918,1809*1.019 = 31627,38857

31627,38857 + 12000 = 43627,39

giver det mening? :D


Svar #2
03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Jeg forstår ikke, hvad du mener med rentetilskrivning for 5 kvartaler af de 18.000kr? Og hvorfor tager man rentetilskrivning for 9 kvartaler igen? Hvor får du de kvartaler fra?

Kan du forklarer lidt mere hvorfor du gør som du gør. Tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Renteskrivningen er per kvartal. Et kvartal betyder hver tredje måned.

Man får renter af hvad man har stående inde på kontoen. Derfor bliver der først foretaget renteskrivning  af de indestående 18000kr fra 1. januar 2006 til 1. april 2007, hvor der er 5 kvartaler. Dernæst sætter Carstens mormor 10000kr mere ind på kontoen den 1. april 2007, hvor hun så nu har en total på 28918 kr stående på kontoen. 

Nu bliver der nu foretaget renteskrivning ud fra hvad hun har stående inde fra den 1. april 2007 til 1. juli 2009, hvor der er 9 kvartaler. Hvor hun så den 1.juli 2009 sætter extra 12000 kr ind.

Det gør det måske lidt nemmere, at overskue hvis du skriver det op således =p

januar
februar
mars
-
april
mai
juni
-
juli
august
september
-
oktober
november
december

Jeg har lidt svært ved at forklare på dansk. Håber det hjalp lidt :P


Svar #4
03. maj 2010 af Jone (Slettet)

Jo det var meget forstående tak :) Du taler godt dansk. Mange tak.

Men jeg tænkte på, hvordan udregner jeg så b'eren? Den er jeg i tvivl om.


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Prøv at se www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx

men idet, at opgaven ikke er 100% ens med din, så husk at skifte K0 ud til 43.627,39kr,  således at dit svar bliver 749,518kr pr. måned.

Jeg har selv svært ved at få overblik over hvad det er han gør der, men måske forstår du det. =)


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

De 18000 kr trækker renter fra 1.jan 2006 til 1.jul 2009, i alt 14 kvartaler. De 10000 kr trækker renter fra 1.apr 2007 til 1.jul 2009, i alt 9 kvartaler. For begge beløb er renten 1% pr kvartal. Dertil indsættes 12000 kr den 1.jul 2009. I alt er saldoen den 1. jul 2009

K0 = 12000 + 10000·(1+0,01)9 + 18000·(1+0,01)14 = 12000 + 10936,85 + 20690,54 = 43627,39

b) følger helt forklaringen i den anden tråd #4 . Formlen for det månedlige udbetalingsbeløb d er

d = K0•0,001•1,00160 / (1,00160 - 1) = 0,01718•K0 , hvor K0 er startkapitalen pr. 1.jul 2009 .

Vi finder så

d = 0,01718·43627,39 = 749,51kr


Skriv et svar til: Finansiel Regning - renter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.