Matematik

Vektorer i rummet, bestemmelse af ortogonale og parallelle

05. maj 2010 af 42137 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har fået opgaven 418 i MAT A3.

1: vektor a= (k-1,k,k+1) vektor b=(-k,2k,-k)

Opgave 2: vektor a=(3k,k-7,2k-1) vektor b=(10-k,2k-9½,k-½)

Jeg skal bestemme for hvilket reele tal af k de to enten er ortogonale og gor hvilket de er parallelle.

Hvis det havde været i planen havde jeg brugt skalarproduktet til at finde hvor de var ortogonale.

Men hvis jeg laver opgave 1 til en ligning kan jeg se at de bare går op med hinanden?

Hvad skal jeg helt præcis gøre?

Jeg håber nogen kan hjælpe.

På forhånd tak.

Hilsen Anita.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2010 af Oistein (Slettet)

Skalar-produktet kan også bruges i tre dimensioner.

Hvad siger kryds-produktet om to vektorer? Hvis du ikke kan huske det, så slå op i din formelsamling og tjek udtrykket for det. Hvilken vinkel er der tale om? Og hvornår er den nul?


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2010 af peter lind

Du skal skam også bruge skalarproduktet her. Hvis du udregner skalarproduktet af a og b får du noget der er afhængig af k. Sæt dette noget lig 0 og du har en ligning til bestemmelse af k. Hvis vektorerne er parallelle eller 0 er a×b=0 så udregn denne værdi. Du kan også udregne a·b/(|a||b|) Det skal give 1 hvis de er parallelle.


Skriv et svar til: Vektorer i rummet, bestemmelse af ortogonale og parallelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.