Fysik

Kan man finde bølgde længden for en 0. orden

08. maj 2010 af LasseAagaard (Slettet)

Hej Alle.

Kan man overhoved finde bølgelængden for en 0. orden ? Normalt benytter man sig jo af gitterligningen:

n*lambda=d*sin(theta)

lambda = sin(theta)*d / n

Men for en 0. orden er n jo lig 0. Derfor vil bølgelængden altid blive nul her? :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2010 af peter lind

Bølgelængden for 0'te orden er den samme som for alle andre ordner, så du kan bare finde bølgelængden ved at bruge en højere orden eller evt. en helt anden metode.. Du mener formodentlig om man kan finde bølgelængden ud fra 0'te orden og her er svaret nej. Ligningen siger jo så blot at 0 = 0 og det kan man ikke bruge til noget.


Svar #2
08. maj 2010 af LasseAagaard (Slettet)

Hmm, jeg har lavet et forsøg med atomære spektre, hvor jeg har testet forskellige stofferes f.eks. helium.

Her havde vi 0.orden og 1 og 2 orden til begge sider for 0. orden.

Måde vi finder theta i disse tilfælde er jo ved at trække antallet af grader som 1. orden har fra 0.

Eks:

0. orden er beliggende i punktet : 66,35 grader

1. orden er beliggende i punktet 87,36 grader

d = 1667 nm (600 streger pr. mm)

Gitterligningen:

n*lambda = d* sin (theta)

lambda = sin (87,36-66,35)*1667 nm / 1

 = 597 nm.

Dette er altså bølgelængden for en 1. orden. hvorledes beregnes 0. orden så? :)


Svar #3
08. maj 2010 af LasseAagaard (Slettet)

Hvis blot jeg siger at vi kan se bort fra n, giver bølgelængden:

sin(66,35)*1667nm

 = 1527 nm

Dette tal lyder ALT for højt ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2010 af peter lind

Bølgelængden for 0'te orden er den samme som for 1' orden altså 597 nm. Du kan ikke finde bølgelængden af 0'ordens afbøjning og du kan ikke bare smide n væk. For 0'te orden for du d*sin(0) = 0*λ => 0 = 0


Svar #5
08. maj 2010 af LasseAagaard (Slettet)

Ja jeg ved godt at man ikke benytte 0 som n for en 0. orden.

Men hvorfor kan man bare sige det andet?

Jeg har også en anden orden i dette forsøg.

Denne er beliggende i punktet 108,10 grader

Derfor;

Lambda = (sin(108,10-66,35)*1667 nm) / 2

 = 555 nm

Dette er jo ikke den samme som for en 1. orden ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2010 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over hvad du mener med "Men hvorfor kan man bare sige det andet? " Ellers se den sidste sætning i #4

Du kan ikke forvente at få præcis det samme, når du bruger første og anden orden. Der er måleusikkerhed på dine data.


Svar #7
08. maj 2010 af LasseAagaard (Slettet)

Med ; For 0'te orden for du d*sin(0) = 0*λ => 0 = 0

Mener du at 0. orden har en bølgelængde på 0 nm ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2010 af peter lind

Nej. Det mener jeg bestemt ikke. Det jeg mener er at du ikke kan finde bølgelængden af ligningen 0 = 0. Som nævnt er bølgelængden den samme for alle ordner, hvilket du også selv bruger, når du undrer dig over at bølgelængden fundet af første orden og anden orden ikke er ens.


Svar #9
08. maj 2010 af LasseAagaard (Slettet)

super, det var bare det jeg skulle være sikker på :) Mange tak for hjælpen :P


Skriv et svar til: Kan man finde bølgde længden for en 0. orden

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.