Matematik

math. opgave. haster.

05. marts 2005 af Liv2004 (Slettet)
Hej!
Opgave 1)

To enhedsvektorer e1 og e2 har retningsvinkler henholdsvis 60 grader og 150 grader.
Om vektoren a oplyses at a = (6, 11)

Bestem s og t så vektor a = s* vektor e1+ t* vektor e2


Opgave 2)
I et koordinatsystem er givet 3 vektorer

A = (1 ,4) b = (3 , -5) c = (10 , 9)

Bestem s og t så vektor c =s * vektor a + t * vektor b

Er der nogen som ved hvad man skal gøre i disse to opgaver. Jeg er helt væk.
Håber at der er nogen som kan hjælpe mig hurtigt med disse to opgaver.
På forhånd tak.

Med venlig hilsen
Liv Rasmussen

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

Opgave 1)
Vi skal udtrykke a som linearkombination af e1 og e2;

a = s*e1 + t*e2

for konstanter s,t E R.

Vi udtrykker e1 og e2 i rektangulære koordinater ved at bruge retningsvinklerne (60deg = pi/3) og (150deg = 5*pi/6). Eftersom e1 og e2 er enhedsvektorer, har vi

e1 = (cos(pi/3),sin(pi/3)) = (1/2,sqrt(3)/2)
e2 = (cos(5*pi/6),sin(5*pi/6)) = (-sqrt(3)/2,1/2)

Dermed skal vi løse ligningssystemet

6 = s*(1/2) + t*(sqrt(3)/2)
11 = s*(-sqrt(3)/2) + t*(1/2)

hvilket jeg overlader til dig.

Opgave 2)
Løses på tilsvarende vis som opgave 1). Bemærk i øvrigt, at til forskel fra opgave 1) er de tre vektorers koordinater oplyst i denne opgave.

//Singularity

Svar #2
06. marts 2005 af Liv2004 (Slettet)

Opgave 1)

Vi skal udtrykke a som linearkombination af e1 og e2;

a = s*e1 + t*e2

for konstanter s,t E R.

Vi udtrykker e1 og e2 i rektangulære koordinater ved at bruge retningsvinklerne (60deg = pi/3) og (150deg = 5*pi/6). Eftersom e1 og e2 er enhedsvektorer, har vi

e1 = (cos(pi/3),sin(pi/3)) = (1/2,sqrt(3)/2)
e2 = (cos(5*pi/6),sin(5*pi/6)) = (-sqrt(3)/2,1/2)

Dermed skal vi løse ligningssystemet

1/2 * s + sqrt(3)/2*t = 6

-sqrt(3)/2 * s + ½ *t = 11

a = (1/2 , -sqrt(3)/2)
b = (sqrt(3)/2 , ½)
c = ( 6 , 7)

Determinant d = l a1 , a2 b1 , b2l

d = ½ * ½ - -sqrt(3)/2 * sqrt(3)/2 = 0,99999 =1

da d ikke er 0 findes der kun en løsning.

ds = l c1 ,c2 b1 ,b2l
ds = 6 * ½ -7* sqrt(3)/2 = -3,062175

dt = l a1, a2 c1 , c2l
dt = ½ * 7 - -sqrt(3)/2 *6 = 8,69615

løsningen til ligningssystemet er derfor:
(s,t) = (-3,062175 ; 8,69615 )



opgave 2)

a = (-1 , 5 )
b = ( 13 , -2 )
c = (-51 , 22 )

Determinant d = l a1 , a2 b1 , b2l

d = -1*-2 – 5 *13 = -63

da d ikke er 0 fides der kun en løsning

ds = l c1, c2 b1 , b2l
ds = -51*-2 – 22 *13 = -184

dt = la1, a2 c1 , c2 l
dt = -1*22-5*-51 = 233


løsningen til ligningssystemet er derfor:
(s,t) = (-63/184 ; 233/-63)

Kan disse udregninger passé?

endnu en gang tak for hjælpen.

PS. Jeg har lavet en taste fejl i opgave 2 i det første indlæg så derfor har jeg nu brugt nogle andre vektorer.

Svar #3
06. marts 2005 af Liv2004 (Slettet)

#2
løsningen til ligningssystemet er derfor:
(s,t) = (-184/-63 ; 233/-63)

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2005 af Epsilon (Slettet)

#3: Ja, så stemmer det :-)

Du kan egentlig lige så godt skrive

(s,t) = (184/63 , -233/63)

men resultatet er det samme.

#2: Løsningen til opgave 1) er korrekt under hensyntagen til, at vektoren c=(6,7) er ændret i forhold til det første indlæg.

//Singularity

Skriv et svar til: math. opgave. haster.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.