Fysik

Tryk (sidste gang jeg spørger SÅ skynd jer hardcore fysik geeks ;)

10. maj 2010 af WHiP (Slettet) - Niveau: C-niveau

Skal lige have hjælp til om jeg har grebet det her rigtigt an og dette er sidste gang jeg skal arbejde med tryk så i slipper for mig ;)

I Huntorf i Tyskland oplagrer man energi ved at pumpe luft ned i et underjordisk hulrum på 270.000m3. Temperaturen er 40º. Når energilageret er fyldt er trykket 5,4MPa. ved at benytte luften fra lageret til forbrænding i et gasturbineanlæg kan man frigøre den oplagrede energi.

A: Hvor stor er massen af den mængde luft der befinder sig i lageret?

Har her taget udgangspunkt i formlen m=M*p*V/R*T

Har så beregnet: m=15,9994g/mol*(5,4*10^6)*270000m3/8,31J/mol*K*313K=8,968*10^9kg/t

B:Hvad ville trykket i lageret blive hvis luften fik lov til at køle ned til omgivelsernes temperatur på 8º?

Har omskrevet ovennævnte formel til p=M*m*V/R*T

Har så her fået: p=15,9994mol/g*(8,968*10^9kg/t)*270000m3/8,31J/mol*K*281K=1,659*10^13Pa

C: Hvad ville rumfanget af luften i lageret være ved atmosfærisk tryk og 20º?

Her er jeg pretty much stuck i hvad jeg skal gøre



Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2010 af peter lind

Du skal bruge samme formel. Nu er det bare rumfanget, du ikke kender.


Svar #2
10. maj 2010 af WHiP (Slettet)

#1

Du skal bruge samme formel. Nu er det bare rumfanget, du ikke kender.

ja jeg fandt ud af det. fik det til at give 252747,6m3 og fordi temperaturen faldt burde rumfanget også falde hvilket det gjorde. Hvad med A og B er de rigtige? De er lidt vigtige da jeg var meget i tvivl om dem


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. maj 2010 af peter lind

Jeg har ikke regnet efter og har ikke i sinde at kontrollere om du kan slå rigtig op på en lommeregner. Metoden er rigtig.


Svar #4
10. maj 2010 af WHiP (Slettet)

#3

Jeg har ikke regnet efter og har ikke i sinde at kontrollere om du kan slå rigtig op på en lommeregner. Metoden er rigtig.

det er godt nok for mig. Så tak du har været en stor hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. maj 2010 af NejTilSvampe

Din formel for tryk er forkert.

m = M*p*V/R*T  <=> p = m*R*T / M*V


Skriv et svar til: Tryk (sidste gang jeg spørger SÅ skynd jer hardcore fysik geeks ;)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.