Matematik
math opgave!!
06. marts 2005 af
Christina2004 (Slettet)
I planen er givet et koordinatsystem med begyndelsespunkt O. for ethvert tal t er to punkter P og Q bestemt ved:
P(1+t , t) og Q(2-3t, 4-t)
For t=1 udspænder vektorerne OP og OQ et parallelogram.
Bestem arealet af dette parallelogram.
Bestem det tal t for hvilket OP og OQ er ortogonale.
Vis at OP og OQ ikke er parallelle for nogen værdi af tallet t.
En vektor v har kordinatsættet (1, 2)
Bestem tallet t således at projektionen af OP på v er 2v.
Løsning.
Hvis t=1:
P(2,1) og P(-1,3)
Arealet A af det parallelogram der udspændes af vektoren P og Q er:
A = l det (P , Q )l
A= ll 2, -1 ; 1 , 3 ll
A=(2*3)-(-1*1)
A=6+1
A=7
Hvis de er ortogonale.
P = (1+t , t)
Q = (2-3t , 4-t)
P*q = p1*q1+p2*q2
=(1+t)*(2-3t) + t* (4-t)
=2-3t+2t-3t^2+4t-t^2
=-4t^2+3t+2
d=b^2-4ac=3^2-4*(-4)*2=41
t = (-b+-sqr.(d)) / (2a)
Og hvis man indsætter tallene ovenover i formlen for man at.
t=-0,4254 og t=1,1754
dvs. at OP og OQ er ortogonale hvis t=-0,4254 og t=1,1754
Hvis de er parallele.
P = (1+t , t) Vektor p hat =( -t . 1+t)
Q = (2-3t , 4-t)
Vektor p hat * vektor q =0
Det(p , q) =0
Det l l -t , 1+t 2-3t, 4-tll
-t*(4-t)-(1+t)(2-3t)=0
-4t+t^2-(2-3t+2t-3t^2)=0
-4t+t^2-2+3t-2t+3t^2=0
4t^2-3t-2 =0
d=b^2-4ac=3^2-4*4*-2=41
t = (-b+-sqr.(d)) / (2a)
Og hvis man indsætter tallene ovenover i formlen for man at.
t=-0,4254 og t=1,1754
Da værdierne er det samme uanset om de er parallelle eller ortogonale kan vi konstatere at vektorerne ikke er parallelle for nogen t værdi.
Bestem tallet t således at projektionen af OP på v er 2v? Så ved jeg ikke helt hvordan jeg skal løse denne her del af opgaven.
Er der nogen som kan hjælpe mig med det?
Med venlig hilsen
Christina Nilsen
P(1+t , t) og Q(2-3t, 4-t)
For t=1 udspænder vektorerne OP og OQ et parallelogram.
Bestem arealet af dette parallelogram.
Bestem det tal t for hvilket OP og OQ er ortogonale.
Vis at OP og OQ ikke er parallelle for nogen værdi af tallet t.
En vektor v har kordinatsættet (1, 2)
Bestem tallet t således at projektionen af OP på v er 2v.
Løsning.
Hvis t=1:
P(2,1) og P(-1,3)
Arealet A af det parallelogram der udspændes af vektoren P og Q er:
A = l det (P , Q )l
A= ll 2, -1 ; 1 , 3 ll
A=(2*3)-(-1*1)
A=6+1
A=7
Hvis de er ortogonale.
P = (1+t , t)
Q = (2-3t , 4-t)
P*q = p1*q1+p2*q2
=(1+t)*(2-3t) + t* (4-t)
=2-3t+2t-3t^2+4t-t^2
=-4t^2+3t+2
d=b^2-4ac=3^2-4*(-4)*2=41
t = (-b+-sqr.(d)) / (2a)
Og hvis man indsætter tallene ovenover i formlen for man at.
t=-0,4254 og t=1,1754
dvs. at OP og OQ er ortogonale hvis t=-0,4254 og t=1,1754
Hvis de er parallele.
P = (1+t , t) Vektor p hat =( -t . 1+t)
Q = (2-3t , 4-t)
Vektor p hat * vektor q =0
Det(p , q) =0
Det l l -t , 1+t 2-3t, 4-tll
-t*(4-t)-(1+t)(2-3t)=0
-4t+t^2-(2-3t+2t-3t^2)=0
-4t+t^2-2+3t-2t+3t^2=0
4t^2-3t-2 =0
d=b^2-4ac=3^2-4*4*-2=41
t = (-b+-sqr.(d)) / (2a)
Og hvis man indsætter tallene ovenover i formlen for man at.
t=-0,4254 og t=1,1754
Da værdierne er det samme uanset om de er parallelle eller ortogonale kan vi konstatere at vektorerne ikke er parallelle for nogen t værdi.
Bestem tallet t således at projektionen af OP på v er 2v? Så ved jeg ikke helt hvordan jeg skal løse denne her del af opgaven.
Er der nogen som kan hjælpe mig med det?
Med venlig hilsen
Christina Nilsen
Svar #1
07. marts 2005 af Christina2004 (Slettet)
er der ikke nogen som lige kan kigge på denne opgave?
plzz!
plzz!
Skriv et svar til: math opgave!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
