Fysik

opgave i gitterformlen

13. maj 2010 af Frook (Slettet) - Niveau: C-niveau

hej jeg har opgaven

Bølgelængden af lyset fra en laser skal bestemmes. Foran laseren anbringes et gitter med 600 ridser pr. mm. Laseren er anbragt, så den lyser vinkelret ind på en tavle. Der er 1,2 meter fra gitteret til tavlen. På tavlen ses nogle lyspletter. Afstanden mellem midterlyspletten og lysplet nummer to regnet fra midterlyspletten er 54cm.

a) Beregn lysets bølgelængde. Angiv svaret i enheden nm.
 

ved godt hvordan selve formlen ser ud men hvordan beregner jeg theta?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2010 af mathon

                              θn = sin-1(n·λ/d)                  nmax < d/λ


Svar #2
13. maj 2010 af Frook (Slettet)

vil sige theta er = 24,22 og lysets bølgelængde er 123 nm?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2010 af mathon

    eller
                θ2 = tan-1(0,54/1,2) = 24,23º

    
                λ = ((1/600) mm)·sin(24,23º)/2 = 3,41971·10-4 mm = 341,971 nm

..................

    1 mm = 106 nm

evt
     anvendelse af
                            sin(θ2)  = 0,54/√(0,542+1,22)


Svar #4
13. maj 2010 af Frook (Slettet)

tusinde tak!


Skriv et svar til: opgave i gitterformlen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.