Matematik

Isolér h

19. maj 2010 af buddhisme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa. Hvordan isolerer jeg h i denne ligning?

2*pi*r*h+4*pi*r^2=4.

Mit bud er:

2*pi*r*h+4*pi*r^2=4.

trækker 2 fra begge sider:

pi*r*h+2*pi*r^2=2

Flytter +2*pi*r^2 over på den anden side:

pi*r*h=2-2*pi*r^2

h=(2-2*pi*r^2)/pi*r

Er det korrekt? Hvis det er ej korrekt, vil i så være søde at rette det, og SIGE hvad det er i gør..


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2010 af kuntz15 (Slettet)

2 * pi * r * h + 4 * pi * r^2 = 4

dividere med 2 på begge sider

pi * r * h +4 * pi * r^2 = 2

trækker 4 fra på begge sider

pi * r * h * pi * r^2 = -2

Flytter derved h over på modsatte side, ved at dividere på begge sider

pi * r * pi * r^2 = -2 / h

flytter -2 over på modsatte side, ved at lægge til på begge sider på begge sider

pi * r * pi * r^2 + 2 = h

Håber det er en hjælp, men er ikke 100 % på om der er rigtigt

andre må skrive hvis det er forkert


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0 er korrekt; men #1 er ikke korrekt.

h = 2(1 - πr2)/(πr) = 2/(πr) - 2r


Svar #3
19. maj 2010 af buddhisme (Slettet)

Tak for de hurtige svar!

Er der forskel på 2/(πr) - 2r og 2-2*pi*r^2)/pi*r?

Men jeg er nu ude i endnu et problem.. Jeg skal bestemme V, som funktion af r i formlen V= phi r^2 h - 4/3 phi r^3. Og jeg har h, som er 2-2*pi*r^2)/pi*r. Jeg indsætter den i formlen, men hvad skal jeg så? Reducere? I såfald, hvordan?

V= phi r^2 h - 4/3 phi r^3

V= phi r^2*(2-2*pi*r^2)/pi*r) - 4/3 phi r^3


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2010 af AMelev

Resultatmæssigt er #0 korrekt, men ikke mht argumentation:

Mit bud er: 2*pi*r*h+4*pi*r^2=4. trækker 2 fra begge sider:
Nej for så får du 2*pi*r*h+4*pi*r^2 -2 = 2. Det, du gør, er, at du dividerer med 2 på begge sider af = (dvs. i alle led)

(2*pi*r*h+4*pi*r^2)/2=4/2 ⇔pi*r*h+2*pi*r^2=2
 

Ad #3
Pas på dine parenteser! (2-2*π*r^2)/(π*r) = 2/(π*r) -2*π*r^2/(π*r) = 2/(π*r) -2r, da π*r kan forkortes væk i sidste led.

Der er parentesmiskmask - stil det op som brøker for dig selv og brug dit CAS-værktøj til reduktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad nu være med at kalde bogstavet pi for phi (der udtales "fi") ; pi er det græske bogstav π, mens phi er det græske bogstav φ . Brug den lille redigeringsboks mærket "Ω" til at indsætte græske bogstaver her.

Det fremgår vel af svaret i #2 , at

h = 2(1 - πr2)/(πr) = 2/(πr) - 2r

Indsæt dette udtryk for h i udtrykket for V

V = πr2h - (4π/3)r3 = πr2(2/(πr) - 2r) - (4π/3)r3 = 2r - 2πr3 - (4π/3)r3 = 2r - (10π/3)r3

Det er åbenbart opgaven med en cylinder, hvor der er udboret en halvkugle i hver ende.


Svar #6
19. maj 2010 af buddhisme (Slettet)

Tak begge to.

Andersen, hvad gør du med πr2(2/(πr) - 2r)? Ganger du πr2 ind i parentesen?

AMelev, hvordan bruger du cas værktøjet til reduktion? Jeg tror ikke, at jeg gør det rigtige ):


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2010 af AMelev

Præcis hvordan du bruger CAS-værktøjet til reduktion kommer an på, hvilket CASværtøj, du bruger. TII, TINspire, MathCad, Maple eller ????.

Men uanset værktøj, bør du kunne skrive dit udtryk som input og få et reduceret output.


Svar #8
19. maj 2010 af buddhisme (Slettet)

TI-89 Titanium (;

Når jeg taster πr^2(2/(πr) - 2r) - (4π/3)r^3 ind, så får jeg bare - (4π*r^3/3), som ikke er det rigtige resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. maj 2010 af AMelev

Du bør få (-2*r*(5* pi *r^2 - 3))/(3)

Har du checket parenteser?


Svar #10
19. maj 2010 af buddhisme (Slettet)

yay tak ^^


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#9 - Det er vist helt i overensstemmelse med udtrykket i #5 (omend knapt så overskueligt).


Skriv et svar til: Isolér h

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.