Matematik

Haster; integration ved substitution

20. maj 2010 af Peter444 (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej håber en kan hjælpe

Beregn ved hjælp af integration ved substitution følgende integral.

1) ∫ x2 ln(2x3 + 3)5 dx =

Tak på forhånd :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2010 af NejTilSvampe

Okay, er ked af det men den gider jeg ikke hjælp med :P jeg tastede den lig ind i maple og måske kan du regne ud hvorfor jeg ikke gider hjælp :P 

∫ x2 ln(2x3 + 3)5 dx = (1/6)*ln(2*x^3+3)^5*(2*x^3+3)-(5/6*(2*x^3+3))*ln(2*x^3+3)^4+(10/3*(2*x^3+3))*ln(2*x^3+3)^3-(10*(2*x^3+3))*ln(2*x^3+3)^2+(20*(2*x^3+3))*ln(2*x^3+3)-40*x^3-60

er du sikker på det er en opgave uden hjælpe midler?


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2010 af peter lind

Brug substitutionen t = 2x3+3, dt = 6x2dx


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2010 af NejTilSvampe

wow sorry for double post, sp gik lige amok.


Svar #4
20. maj 2010 af Peter444 (Slettet)

min fejl der skulle stå

∫ x2 ln(2x3 - 1) dx

og ikke minus 3


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. maj 2010 af peter lind

Jeg går ud fra at ln(2x3+3)5 skal være ln( (2x3+3)5 )


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. maj 2010 af Economist (Slettet)

Et produkt og en dobbelt sammensat funktion. Den kan nu godt regnes i hånden, men det tager lidt tid. Du ville aldrig selv kunne nå det til eksamen, så drop det bare og benyt dig af lommeregneren. Det ville jeg personligt også gøre, om end jeg nok kunne regne den. Men så igen: ingen grund til at spilde mere tid end nødvendigt... 

Hvis du virkelig mener den i #4, så er den ret nem. Sig lige til.


Svar #7
20. maj 2010 af Peter444 (Slettet)

jeg mener det som står i #4 hvordan løser jeg den


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2010 af NejTilSvampe

 nåh, den er forholdsvis nem så, (ikke at den anden var svær det ville bare tage tusinde år).

u = 2x3 -1

du = 6x2 dx

1/6 ∫ ln(u) du 

fortsæt selv.


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Benyt, at (2x3-1)' = 6x2 , så

∫x2 ln(2x3 - 1) dx = (1/6) ∫ln(2x3-1) d(2x3-1) = (1/6)·((2x3-1)·ln(2x3-1) - (2x3-1)) + k


Svar #10
20. maj 2010 af Peter444 (Slettet)

Jeg er ikke helt med på #8 og heller ikke på #9


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. maj 2010 af NejTilSvampe

 altså 

u = 2x3 - 1

u' = du/dx = 6x2 

gang dx over på begge sider =>

du = 6x2 dx

del med 6 på begge sider

1/6 du = x2 dx

substituer 1/6 du ind får du 

∫ 1/6 ln(2x3 -1) du

2x3 -1 var jo u, så det substituerer du også ind, og de 1/6 kan du sætte uden for integrale tegnet da det bare er en konstant

1/6 ∫ ln(u) du 

så integrer du ln(u) og substituerer 2x-1 tilbage bagefter. Håber det hjalp

du er i fed fordi det ikke skal forveksles med ordet "du" som i "dig"


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

#10 - Med substitutionen u = (2x3-1) forenkles integralet til

(1/6) ∫ ln(u) du , og da u·ln(u) - u er en stamfunktion til ln(u), fås

(1/6) ∫ ln(u) du = (1/6)(u·ln(u) - u) + k , og så skal man bare substituere tilbage igen, så fremkommer udtrykket i #9.


Svar #13
20. maj 2010 af Peter444 (Slettet)

Nååååå okay mange tak får hjælpen


Skriv et svar til: Haster; integration ved substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.