Matematik
skæring mellem parameterfremstillinger
08. marts 2005 af
dellealpi (Slettet)
hvordan finder man en skæring mellem to parameterfremstillinger?
Svar #2
08. marts 2005 af allan_sim
Jeg går ud fra, at det er to parameterfremstillinger for en ret linje. Ellers skriv igen.
l: (x,y) = (2,3)+t(1,4)
m: (x,y) = (5,-1)+s(2,-2)
Start med at omskrive én af paramterfremstillingerne til en ligning for linjen. Vi prøver med l:
Retningsvektor: (1,4)
Normalvektor: (n1,n2)=(1,4)^ = (-4,1)
Ligning:
-4(x-2)+1(y-3) = 0
-4x+8+y-3 = 0
-4x+y+5 = 0
Sæt nu dine udtryk for x og y fra den anden parameterfremstilling ind i ligningen:
Fra m:
x = 5+2s
y = -1-2s
Indsættes:
-4x+y+5 = 0
-4(5+2s)+(-1-2s)+5 = 0
-20-8s-1-2s+5 = 0
-10s-16=0
s=-1,6
Du har fundet parameteren. Indsæt denne i den passende paramterfremstillingen for at finde skæringspunktet:
(x,y) = (5,-1)+s(2,-2) = (5,-1)-1,6(2,-2) = (1,8;2,2)
Samme metode kan altid benyttes, hvis linjerne ikke er parallelle.
l: (x,y) = (2,3)+t(1,4)
m: (x,y) = (5,-1)+s(2,-2)
Start med at omskrive én af paramterfremstillingerne til en ligning for linjen. Vi prøver med l:
Retningsvektor: (1,4)
Normalvektor: (n1,n2)=(1,4)^ = (-4,1)
Ligning:
-4(x-2)+1(y-3) = 0
-4x+8+y-3 = 0
-4x+y+5 = 0
Sæt nu dine udtryk for x og y fra den anden parameterfremstilling ind i ligningen:
Fra m:
x = 5+2s
y = -1-2s
Indsættes:
-4x+y+5 = 0
-4(5+2s)+(-1-2s)+5 = 0
-20-8s-1-2s+5 = 0
-10s-16=0
s=-1,6
Du har fundet parameteren. Indsæt denne i den passende paramterfremstillingen for at finde skæringspunktet:
(x,y) = (5,-1)+s(2,-2) = (5,-1)-1,6(2,-2) = (1,8;2,2)
Samme metode kan altid benyttes, hvis linjerne ikke er parallelle.
Skriv et svar til: skæring mellem parameterfremstillinger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
