Matematik

Aflæsning af a i eksponentiel udvikling

22. maj 2010 af Bladlus (Slettet)

Er der nogen der kan forklare mig, hvordan man aflæser tallet a ud fra en graf med en eksponentiel udvikling? Det irriterer mig jeg ikke kan finde ud af det! Jeg skal snart til eksamen, s¨å det ville være rart at kunne ;)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2010 af mathon

                            y = b·ax

                           log(y) = log(a)·x + log(b)              på enkeltlogaritmisk papir

                           Y = A·x + B

du aflæser A
og har dermed

                           log(a) = A

                           a = 10A


Svar #2
22. maj 2010 af Bladlus (Slettet)

Kan du lave et eksempel med nogle tal (; Så kan jeg bedre følge med. Hvis jeg så har en graf, så kan jeg aflæse b, der hvor parablen skærer y-aksen. Kan du med ord beskrive, hvordan jeg forklare, hvordan man beregner a? evt. et eksempel eller skitse? (;


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2010 af AMelev

En parabel har ikke noget at gøre med en eksponentiel udvikling at gøre, men du har ret i, at b = f(0) - altså b er afskæringen på y-aksen i et sædvanligt koordinatsystem.

a er det tal, y-værdien skal ganges med, når x øges med 1. Det er ikke umiddelbart til at aflæse, men hvis du kan aflæse f(1), så kan du udnytte, at f(1) = b*a1 = b*a, og så kan du finde a, = f(1)/b, når du kender både f(1) og b.


Svar #4
23. maj 2010 af Bladlus (Slettet)

Nåå ja, det er selvfølgelig rigtigt! Tusind tak for hjælpen (;

Dvs. at hvis f(x)= 4*5^x, så siger man 4*5 og må antage, at grafen rammer a i punktet 20 på x-aksen ;)


Skriv et svar til: Aflæsning af a i eksponentiel udvikling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.