Matematik

Andre funktionstype

24. maj 2010 af rp2410 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen :-)

Jeg sidder og er ved at lave eksamensspørgsmål og kan ikke finde
noget i min emneopgave eller mine notes om funktionstyper.
Mine spørgsmål lyder således:

Delspørgsmål:
I forbindelse med din redegørelse, skal du forklare begrebet omvendt funktion og gøre rede for forskellige logaritmesætninger.

Delspørgsmål:
I forbindelse med din redegørelse, skal du forklare, hvorledes forskriften for en eksponentiel funktion samt for en potensfunktion kan bestemmes ud fra to punkter på grafen.

Det skal siges jeg går på hhx,
hvis det hjælper jer på nogen måde :)

Tak for hjælpen på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2010 af mette48 (Slettet)

Hvis funktionen hedder y=f(x) kan den omskrives til den omvendte funktion hvor x=g(y) også kaldet f-1

Et eksembel

f(x)=4x+8   

y=4x+8

y-8=4x

x=1/4y-2

g(y)=1/4y-2

Standardformlerne forbåde exponentialfunktionen y=bax  og potensfunktionen y=b*xa   indeholder 2 ubekendte a og b

Ved indsættelse af koordinaterne til to punkter, vil deri begge tilfælde fremkomme 2 ligninger med 2 ubekendte. Ved løsning af disse ligninger kan a og b findes.

Vil du vide mere så spørg bare igen


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2010 af mathon

Delspørgsmål:
I forbindelse med din redegørelse, skal du forklare, hvorledes forskriften for en eksponentiel funktion samt for en potensfunktion kan bestemmes ud fra to punkter på grafen.

eksponentiel:
                        y2/y1 = aΔx

                        a = (y2/y1)1/Δx

                        b = y1/ax1

potens:

                        y2/y1 = (x2/x1)a

                        log(y2/y1) = log(x2/x1)·a

                        a = log(y2/y1)/log(x2/x1)

                        b = y1/x1a


 


 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2010 af mette48 (Slettet)

Selvfølgelig kan man bare bruge formelerne, men er det svar  nok til en eksamen? Det beløndes næppe særlig højt ved karaktergivningen.


Svar #4
24. maj 2010 af rp2410 (Slettet)

Det ser jeg på, men mange tak for hjælpen til jer begge! :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2010 af mathon

     at demonstrere forståelse og resultatgivende, sikkert overblik
     vil altid afspejle en højere karakter
     end
     gement tidrøvende rutinearbejde


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2010 af mette48 (Slettet)

#5

Du misforstår mig vist.

At forklare sammenhængen mellem funktionerne og ligningerne kræver forståelse. Hvordan man så løser ligningerne er en anden ting, som jeg ikke har udtal mig om.

At du så bruger nogle formler til det er vel også rutinearbejde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. maj 2010 af mathon

formlerne kommer netop ind på
anvendelse af de logaritmesætninger;
som der bedes redegjort for i 1. del
medens
2 ligninger med 2 ubekendte ikke
- hvis man kan klare sig uden -
ligefrem matcher konteksten i øvrigt
og derfor med rimelighed kan anses for
gement tidrøvende rutinearbejde
i denne sammenhæng
 


 


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. maj 2010 af mathon

ordet misforståelse benyttes ofte af folk,
som i en postulerende situation ikke opnår det
ventede medhold. På den måde håber de, at
at have genvundet det så elskede argumenterende fodfæste
og at have miskrediteret opponentens åndelige habitus,
som efterfølgende forsøges udlagt som substansen i uenigheden,
endskønt der - som så ofte let gennemskueligt set - blot er tale om verbal ækvilibrisme.
 


Skriv et svar til: Andre funktionstype

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.