Fysik

Epot > 0 men hvad er Ekin så?

29. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hejsa. 

Jeg er blevet lidt i tvivl mht. potentiel og kinetisk energi

Jeg har den her blypose på et bord og den har lige nu ingen hastighed, dvs. Ingen kinetisk energi (endnu, det kommer først når jeg skubber den ned fra bordet) og derfor er Epot > (større end) 0

men så tænker jeg lidt, - hvad er Ekin så??
 

håber i forstår hvad jeg mener.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2010 af mathon

                      Ekin = 0

                      Epot = m·g·H                              (H er den maksimale h)


Svar #2
29. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet)

Okay så når Epot >0 er Ekin altså = 0?


Svar #3
29. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet)

men lige en anden ting. når Epot har omdannet sig til Ekin, kan Ekin så betegnes som Evarme 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2010 af mette48 (Slettet)

nej da, varmen opstår først når posen standses af gulvet. På det tidspunkt omdannes E kin til E varme


Svar #5
29. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet)

 okay tusind tak! :-) 
men ved du om når Epot >0 så er Ekin = 0?


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2010 af mathon

nej

      Emek = Epot +  Ekin = m·g·H = m·g·h + (1/2)·m·v2 = (1/2)·m·V2 = k(onstant)

  hvor
    H er største højde
    V er største hastighed (umiddelbart før sammenstød med gulvet)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2010 af mette48 (Slettet)

Den potentielle energi omdannes medens posen falder til kinetisk energi samtidig med at posens hastighed stiger. Summen af potentiel energi og kinetisk energi er konstant indtil posen remmer gulvet.


Svar #8
30. maj 2010 af sommerfugl00 (Slettet)

wow det forstår jeg godt nok ikke, men tusind tak for hjælpen alligevel :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. juni 2010 af Woja (Slettet)

Forstil dig løfter et lod på 3kg, til en højde på 2meter, og holder det i den position. Loddet bevæger sig ikke, men har nu noget potentielt energi, der bare venter på at blive udløst til kinetisk energi, (når du slipper loddet)

Epot = m * g * h -> 3kg * 9,81m/s^2 * 2m = 59 Joule ca.

Når du slipper loddet, begynder det at bruge sin potentielly energi til at falde. Eksempelvis ved ½m har det kun 14,7 Joule tilbage(Det har altså brugt ca 44,3 joule). Da du sætter ½m ind i formlen ovenover.

Du kan, hvis du har lyst smide de 44,3 Joule ind i Formel for E-kin. E-kin = ½m * v^2.  isolere v, og se at hastigheden v er på 3,84 m/s.

Håber det gav lidt menning. Kan huske jeg selv havde problemer med at fatte det Epot og Ekin i starten. :)


Skriv et svar til: Epot > 0 men hvad er Ekin så?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.