Fysik

Analyse af brintspektret

01. juni 2010 af wadr (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg håber der er nogen, som kan hjælpe mig med at kaste lidt ys over mit problem.

Jeg er igang med at lave lidt bregninger på brintsspektret ud fra Rydberg/Balmer-formlen. Brintspektret har fire synlige spektre, som fremkommer, når elektronerne fra henholdsvis 3.,4.,5. og 6. skal springer ind til 2. skal, og dermed udsender en foton med en bølgelængde inden for det synlige område af spekret. Ved hjælp af formlen er det så muligt at beregne andre bølgelængder, og således kan jeg beregne hvor der ligger spektre uden for det synlige område, dvs UV-lys og infrarødt lys. Mit problem er så, at når jeg slår op i min databog har den bølgelængderne for de fire synlige sepktre, samt bølgelængderne for fire spektre i UV-lys områder, nemlig når en elektron fra 7., 8., 9. og 10. skal falder til 2. skal, men hvorfor har databogen ikke andre bølgelængder med? og hvorfor kun bølgelængder, hvor elektronen falder til 2. skal? Ved at lave beregninger med formlen og selv vælge hvilke skaller jeg vil kikke på, får jeg både store og små bølgelængder, og altså spektre både i UV-området samt området for det infrarøde lys. Er der nogen, som evt. kan give mig en forklaring på, hvorfor man kun ser på de elektroner, som falder til 2. skal, har det noget at gøre med stabilitet, eller?. og hvorfor databogen kun har de fire ekstra UV-spektre med?

På forhånd tak MVH Astrid (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2010 af mathon

de 4 synlige linjer har størst interesse


Svar #2
01. juni 2010 af wadr (Slettet)

ja, men min opgave er at udregne nogle af de spektre uden for det synlige område, for at vise brugen af formlen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2010 af mathon

               Enm = (-13,6 eV)·((1/m2) - (1/n2))         n,m∈ N0  og  n>m


Svar #4
01. juni 2010 af wadr (Slettet)

Altså, jeg er godt klar over energiforskellene mellem de forskellige skaller, og at den bliver mindre og mindre jo længere ud i skallerne man kommer, men hvorfor er det, eksempelvis, at en elektron, som falder fra 3.->1. skal ikke er relevant? Også selvom der kommer et spektre uden for det synlige område? hvorfor har databogen eksempelvis ikke taget denne bølgelængde med, men kun de bølgelængder hvor elektronen springer til 2. skal? for databogen har jo bølgelængder med, i UV-området?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2010 af mathon

                             En→m = (-13,6 eV)·((1/m2) - (1/n2)) n,m∈ N0 og n>m

                             λ = ((1/Ryd)•(m2•n2)) / (n2- m2)               reduceret Balmerformel

  Ryd = 1,09737·107 m-1

  1/Ryd = 9,11267·10-8 m


Svar #6
01. juni 2010 af wadr (Slettet)

I know, jeg har formlen, og jeg har lavet udregningerne, jeg forstår dem bare ikke i forhold til spektret og hvorfor man ikke bruger alle de bølgelægder man kan beregne. og hvorfor man kun beregner på de elektroner, som springer til 2. skal, men eksempelvis ikke 1. skal, eller 5->4. skal?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2010 af mathon

          ...fordi de ligger i den ultraviolette, usynlige - og dermed mindre relevante - del af spektret


Skriv et svar til: Analyse af brintspektret

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.