Matematik

bestem kassens overfladeareal udtrykt ved x og h

03. juni 2010 af dudiis (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej Folk :)

Hvad siger i til den her opgave?

Vedhæftet fil: Dok1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juni 2010 af dnadan (Slettet)

Jeg siger: Har du nogle bud? Idéer eller lign. til at løse opgaven?


Svar #2
03. juni 2010 af dudiis (Slettet)

 ja har tænkt på noget lignende 4(xh)+2x^2-0.4x^2*pi

Her svarer 4*xh til de 4 arealet p de 4 sider, mens 2*x^2 beskriver top og bund areal, her skal jeg dog trække hullet i toppen væk hvilket svarer til 0.4x^2*pi.

og til B)

h=10/x^2

og for at finde det mindste areal sætte det som funktion af hinanden:

overflade(x) := 4*( (x*(10))/((x)^(2)) ) + 2*(x)^(2) - (0.4*(x)^(2))* pi | 1 <= x and x <= 10

men ved ikke helt om det holder ?;s


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#0

Ser vi først bort fra det cirkulære hul, har kassen 6 sideflader, der er rektangler (eller kvadrater) og er parvis kongruente. Se på figuren for bedre at bestemme dette samlede overfladeareal. Dernæst skal fraregnes arealet af det cirkulære hul. Kassens rumfang kan også beregnes ud fra den sædvanlige formel for en kasses rumfang. Ved at sætte rumfanget lig med 10, kan kassens højde udtrykkes ved x og rumfanget, og dette udtryk kan da indsættes i udtrykket for overfladearealet, således at overfladen findes som en funktion af A af x.  Ved at differentiere A(x) og sætte A'(x) = 0, kan den værdi af x, der giver kassen det mindste overfladeareal, findes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Arealet af det cirkulære hul er π·(0,4x)2 . Bemærk, at 0.4 også skal kvadreres, i modsætning til dit udtryk.


Svar #5
04. juni 2010 af dudiis (Slettet)

 Kan jeg skrive det:

4(xh)+2x^2-pi*(0.4x)^2

og i det andet udtryk:

4*( (x*(10))/((x)^(2)) ) + 2*(x)^(2) - pi*(0.4x)^2 | 1 <= x and x <= 10

Hvorefter jeg så kan differentiere det og finde A'(x)=0?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det ser rigtigt ud; men det bliver mere overskueligt, hvis du benytter redigeringsfaciliteterne her:

A = 4xh + 2x2 - π(0,4x)2 , med

h = 10/x2 , giver

A(x) = 40/x + (2 - 0,16π)·x2


Svar #7
04. juni 2010 af dudiis (Slettet)

 tusind tak skal du have :)
det var en dejlig opgave ;D


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2013 af kays (Slettet)

A =  hx2 -  π*r2*h

i glemmer at arealet af den cirkulære cylinder er givet ved π*r^2*h.
Desuden er 4xh + 2x2 - π(0,4x)2*2= overflade arealet
Jeg kan ikk få det til at gå op ?
Jeg får:
hx2 - 1,26x*h=10
hx2=10 + 1,26x*h
h=(10 + 1,26x*h)/x2

hvad skal jeg gøre herefter for at isolere h? Hvis jeg dividerer højresiden med h fjernes den på den side men venstre side bliver h/h = 1.

hx2 - 1,26x*h=10
hx2=10 + 1,26x*h
h=(10 + 1,26x*h)/x2
h=(10 + 1,26*h)/x
hx=10 + 1,26*h
x=(10 + 1,26*h)/h, h går ud med hinanden
x=11,26

er det rigtigt ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. februar 2013 af kays (Slettet)

Hov vent! jeg troede at opgaven sagde at der var en cirkulær cylinder i i kassen, men det er kun på toppen jo. min fejl.
jeg får at h=11,26, men når jeg skal finde x så failer jeg lidt, det jeg har lavet indtil videre er:

hx- 1,26x2 = 10 
hx2 = 10 + 1,26x2

Hvad gør jeg så nu? hvis jeg dividerer med h får jeg at h = (10 + 1,26x2)/h men så er x ikke isoleret. :s
Stort set det samme problem, bare omvendt.
 


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det giver ingen mening at tale om arealet af en cirkulær cylinder og så henvise til rumfanget af en cylinder.

Se forklaringerne ovenfor.

At der er skåret et hul i kassens låg ændrer ikke på kassens rumfang.

Rumfanget af kassen er V = x2·h = 10 , hvoraf man finder h = 10 / x2 .

Dens overfladeareal er

A = 4xh + 2x2 - π·(0,4x)2 (se #6).


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Se #6.

Man skal så finde minimum for funktionen

A(x) = 40/x + (2 - 0,16π)·x2

dvs. man skal løse ligningen A'(x) = 0 , eller

-40/x2 + 2·(2 - 0,16π)·x = 0 , dvs

x = [ 40 / (2·(2 - 0,16π)) ]1/3 = 2,3727 og dermed h = 10/x2 = 1,7763

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. februar 2013 af kays (Slettet)

hvor kommer funktionen A(x) = 40/x + (2 - 0,16π)·x fra? altså tallene 40/x og 0,16π? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Se #10 .

Det kommer fra

A = 4xh + 2x2 - π·(0,4x)2 = 4xh + (2 - 0,16π)x2

hvori man indsætter h = 10 / x2 og får

A(x) = 40/x + (2 - 0,16π)x2


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. februar 2013 af kays (Slettet)

nååår nu gav det lige mening for mig! tak tak :p men jeg forstår ikk hvordan du får -40/x2 + 2·(2 - 0,16π)·x = 0 og x = [ 40 / (2·(2 - 0,16π)) ]1/3 ? :s


Brugbart svar (0)

Svar #15
09. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#14

Man differentierer funktionen A(x) og løser ligningen A'(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. februar 2013 af kays (Slettet)

nu slog jeg lige differentationerne op og din overgang fra A(x) = 40/x + (2 - 0,16π)·x2 til -40/x2 + 2·(2 - 0,16π)·x = 0 giver mening for mig nu, men når du sætter det lig 0, vil du så ikk isolere x som du har allerede har vist men vise mellemregningerne for jeg kan simpelthen ikk få det til at gå op :s


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. februar 2013 af YesMe (Slettet)

#16

-40/x2 + 2·(2 - 0,16π)·x = 0         (Taget fra #11)

Du kan gange denne ligning med x2, så får vi

-40 + 2·(2 - 0,16π)·x3 = 0 

Start med at isolere x3, dernæst x.


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. februar 2013 af kays (Slettet)

Jeg ved ikk helt hvordan jeg skal gøre det?

-40 + 2·(2 - 0,16π)·x3 = 0
2·(2 - 0,16π)·x3 = 40
x3 = 40/2·(2 - 0,16π)
x = 3√40/2·(2 - 0,16π), kan det passe ? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. februar 2013 af Andersen11 (Slettet)

#18

Der mangler nogle parenteser i dit udtryk og en tydelig markering, at der er tale om kubikroden. Man når frem til udtrykket for x3 (se #11) ved

-40/x2 + 2·(2 - 0,16π)·x = 0

hvor man ganger med x2 på hver side og isolerer x3:

x3 = 40 / (2·(2 - 0,16π)) ,

og x findes så ved at uddrage kubikroden af tallet på højre side

x = 3√(40 / (2·(2 - 0,16π))) = [ 40 / (2·(2 - 0,16π)) ]1/3 = [ 20 / (2 - 0,16π) ]1/3

 


Brugbart svar (0)

Svar #20
12. februar 2013 af kays (Slettet)

nice! jeg får de samme tal som du fik før, så jeg må ha gjort det rigtigt den her gang :D men vil det så sige at den værdi for x som vi har fundet er den mindste for overfladearealet? eller skal jeg gøre noget andet for at finde det ? måske skal jeg sætte 10 og 1 ind på x's plads og se hvad det giver mig ?
undskyld hvis jeg spørger om for mange ting :P


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.