Matematik

Eksponentiel vækst

07. juni 2010 af Gratian (Slettet) - Niveau: B-niveau

Undre mig lidt.. :

"Gør rede for, hvordan man kan undersøge, om x og y i et datamateriale med tilnærmelse kan beskrives ved en eksponentiel udvikling og for, hvordan a og b kan bestemmes".

Er det rigtigt, at a kan bestemmes ved: 

a=log(y/b) / log(a)?

Hvad betyder opgaven præcist? ;(


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af PeterValberg

Hvis punkterne, når de indtegnes på enkelt logaritmisk grafpapir, ligger tilnærmelsesvis på en ret linje (y-aksen er den logaritmisk inddelte), så er det en eksponentiel funktion, - kan fx gøre i CAS eller Excel

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
07. juni 2010 af Gratian (Slettet)

 uuuh , mange tak!

 - hvordan finder man så a og b ? jeg går ud fra, at det er uden at have det som punkter på en graf? Eller .. `?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2010 af PeterValberg

Har man en række punkter i en dataserie, hvor sammenhængen er en eksponentiel funktion f(x) = b·ax  vil det være mest korrekt, at bestemme værdien for a og b ved hjælp af en eksponentiel regression med CAS-værktøj, hvor alle data i daaserien benyttes.

Har man bare to punkter (x1,y1) og (x2,y2) så kan a bestemmes som:

b bestemmes herefter ved at indsætte et af de kendte punkter samt værdien a i y = b·ax og løse for b

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.