Biologi

En der kan fortælle helt præcist hvad recessivt og dominant betyder?

07. juni 2010 af Glans (Slettet) - Niveau: A-niveau

En der kan fortælle helt præcist hvad recessivt og dominant betyder? Jeg har forstået sådan at hvis en sygdomme er dominant så betyder det at det er lettere at arve sygdommen end hvis sygdommen var recessivt oder was?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2010 af biqqu (Slettet)

 Dominant = dominere

Det dominerende gen bestemmer altid over det recessive gen


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2010 af biqqu (Slettet)

 Så ja, det vil jeg sige i dit tilfælde..


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2010 af 215 (Slettet)

 Hvis man ser det som øjen farve så vil brun være mere dominant end blå
Så hvis man nu er barn som har heterozygote gener, vil den dominante træde i kraft, og derved vil øjenfarven blive brun, dog har han stadig  en recessiv del blå, hvilket betyder at han kan videre give farven blå... forstod du det ?


Svar #4
07. juni 2010 af Glans (Slettet)

Hmm, tja.. altså at man har den recessive del, og kan videre give, men brun vil  være den som dominerer?  er det altid sådan der? Jeg har ikke helt forstået. Har stadigvælk forstået som at dominant= lettere at arve end recessivt


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2010 af 215 (Slettet)

 Hvis man både har gener for blå øjne og brune øjne, ville personen øjne være brune da den er dominant...
Dog kan personen videregive de blå gener, og hvis modparten også videre giver blå gener, vil barnets øjne blive blå...


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. juni 2010 af biqqu (Slettet)

 Hvis begge forældre har brune øjne men deres genotype (eller var det fænotype) er Aa (dvs. stort A for brune øjne, lille a for blå øjne) så er der 25% chance for at barnet vil få blå øjne. 75% at barnet vil få brune øjne


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2010 af 215 (Slettet)

 Genotypen = genetisk kode
Fænotype = udsendet


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. juni 2012 af Marquis (Slettet)

i et krydsnings skema vil det se sådan ud hvis mor har Bb og far har Bb

 

Stort B er det dominerende = stort B

lille b er recessiv

 

     B    b

B  BB   Bb

b   Bb   bb

 

 

dvs 25 % chance for at få et barn med blå øjne når man har lille b (recessiv)


Skriv et svar til: En der kan fortælle helt præcist hvad recessivt og dominant betyder?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.