Matematik

log. regneregel 2

16. juni 2010 af Bent12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg kan ikke forstå hvordan Logaritmeregneregel 2 udledes

den ser sådan ud

Log(a/b) = log(a) - log (b)

jeg tror jeg mangler nogle potensregneregler. nogen som kan hjælpe mig? Har forstået den 1. regneregel.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2010 af CH253 (Slettet)

Har du udledt log(ab)=log(a)+log(b)?


Svar #2
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

Ja, og så log(a^x) = x * log(a)


Svar #3
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

men jeg tror bare jeg mangler en potensregneregel for at kunne udlede log(a/b) = log(a) - log (b)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2010 af peter lind

Log(a/b) = log(a) - log (b) <=> log(a)=  log(a/b) +log(b) = log( (a/b)*b) = Log(a)


Svar #5
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

Det forstår jeg ikke :s


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. juni 2010 af peter lind

Du har fået bevist at Log(x*y) = log(x)+log(y)

sætter du x = b/a og y = a bliver x*y =(b/a)*a =b

Sætter du det ind i reglen i første linje får man

Log(x*y) = Log(b) = Log(b/a)+Log(a).

Flytte du Log(a) over på venstre side får du det ønskede.


Svar #7
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

jeg har stadigvæk svært ved at forstå det ;s

i min bog står beviset som

Log(a) = log(a)

Log(a/b * b)= log(a)

Log(a/b) + log(b) = log (a)

Log(a/b) = log(a) - log(b)..

Nogen der kan forklare dette (udførligt) skridt for skridt ? :)


Svar #8
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

det minder meget om Peter Linds forslag, men jeg kan simpelthen ikke forstå hvad der sker step by step.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juni 2010 af peter lind

Fra første til anden linje. Der gælder at (a/b)*b = a så a i venstre side  erstattes af (a/b)*b

Anden til tredje linje: på venstre side bruges regnereglen Log(x*y) = log(x)+log(y) her med x= a/b og y = b

Tredje til fjerde og sidste linje: Log(b) flyttes over på højre side.  Svare til at subtrahere log(b) på begge sider af lighedstegnet.


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. juni 2010 af NejTilSvampe

du kan omskrive  a/b = a*b-1  

log(a*b-1) = log(a) + log(b-1) = log(a) +  log(b)*(-1)

potens regneregelen du søger efter er  a-q  =  1/aq


Svar #11
16. juni 2010 af Bent12 (Slettet)

hvordan får du log(b^(-1) til at være = log(b)*(-1) ???


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#11

Du bruger potensregnereglen, som du selv anførte i #2 :

log(ax) = x·log(a)

Vi får nu

log(1/b) = log(b-1) = (-1)·log(b) = -log(b)


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. juni 2010 af NejTilSvampe

.


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. juni 2010 af AMelev

log(a/b) = log(a) - log(b) ⇔
                                                                                 Læg log(b) til på begge sider
log(a/b) +  log(b) = log(a) ⇔
                                                                                  Brug din produktregel log(s·t)=log(s)+log(t) fra højre mod venstre
log(a/b·b) = log(a) ⇔
                                                                                 /b og ·b ophæver hinanden

log(a) = log(a)
Da dette sidste er åbenlyst sandt, er det foregående også sandt (⇔ ) og det før igen og .....altså er udgangspunktet, dvs. sætningen sand. Det er den anden vej i forhold til det, du citerer fra din bog, men måske lidt mere spiseligt og så kan du jo bare lege kineser og læse nedefra og op. Da der er ⇔ er det ligegyldigt, om du går nedefra og op, eller oppefra og ned.


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. juni 2010 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det var da en underlig henvisning til at lege kineser. Klassisk kinesik blev skrevet i lodrette kolonner, oppefra og ned, og fra højre mod venstre, mens moderne reformkinesisk bliver skrevet på "vesterlandsk" maner, i vandrette rækker fra venstre mod højre og oppefra og ned.


Skriv et svar til: log. regneregel 2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.