Fysik

Poissionfordeling :D

16. juni 2010 af wahib (Slettet) - Niveau: B-niveau

Heey guys/girls :D

Kan nogle af jer forklare mig poissionfordeling , har siddet og tjekket nette for at finde noget der bare giver lidt mening om det.

Så tænkte jeg på om nogle kunne forklare mig det , evt med et bevis hvis det overhovede findes :D

Takker (:


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2010 af TorbenA (Slettet)

Ligesom binomialfordelingen giver sandsynligheden for, at et eksperiment "lykkes" k gange, når man udfører det n gange, og sandsynligheden hver gang er p, så

giver poissonfordelingen sandsynligheden for, at et eksperiment "lykkes" k gange, når man udfører det uendelig mange gange.

Det giver formlen P(k) = e-m*mk/k!

Her er m det mest sandsynlige antal gange, eksperimentet "lykkes". Denne formel er meget svær at bevise, og det kan man ikke forlange.

Naturligvis kan man ikke udføre et eksperiment uendelig mange gange; men formlen passer ret fint, hvis man bare udfører det "rigtig mange gange". Som eksempel kan vi tage radioaktivt henfald.

I en klump radioaktivt materiale er der tæt på 1023 kerner (det er rigtig mange), der alle har samme sandsynlighed for at henfalde i løbet af et sekund, så eksperimentet er en kerne, der kan henfalde. P(k) giver så sandsynligheden for at k kerner henfalder i et sekund. Tallet m findes først ved at gange antallet af radioaktive kerner i klumpen med sandsynligheden p for at en kerne henfalder i et sekund. Så får man nemlig det forventede antal henfald i et sekund.

Når du udfører et forsøg med radioaktivitet, kan du høre, at der ikke henfalder lige mange kerner i hvert sekund.


Skriv et svar til: Poissionfordeling :D

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.