Matematik

Ligninger

14. juli 2010 af wos12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej . jeg har et spørgsmål , jeg ikke forstår hvordan jeg skal løse. Jeg håber I vil hjælpe:

Spørgsmålet :

Undersøg om hver af ligningerne nedenfor beskriver en cirkel, og angiv i så tilfælde cirklens centrum og radius.

a) x2-2x+y2-8y-5=0

b) x2+4x+y2+6y+9=0

c)x2+2x+y2-6y-10=0


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juli 2010 af NejTilSvampe

 Du bruger kvadratsætningerne.

du skal omskrive ligningerne til forme (x-a)2 + (y-b)2 = r2

lad os se på a) x2-2x+y2-8y-5 = 0

Du starter med at kigge på de led som kun har ét x eller y. Altså dem der ikke står 2 ved.

for det halve af den koefficient er den konstant der skal stå inde i parentesen. (x-a)2 = x^2+a^2 - 2ax

Så a i vores tilfælde må være a = 2/2 = 1  -sørg for at du ikke falder igennem på fortegnene!!

så det første led er (x-1)2

b = 8/2 = 4

så det næste led er (y-4)2

men vi skal huske at ligge 4^2 og 1^2 til på højre side. det er 16+1=17

(x-1)2 + (y-4)2 = 5 + 17 = 22

så centrum er i (1,4) og radius er √22

cirklen findes altså.


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juli 2010 af mathon

alment:

                     x2 + y2 + 2dx + 2ey + f = 0

er ligningen for en cirkel
når
                      d2 + e2 - f > 0
med
                     centrum C(-d,-e) og radius r = √(d2+e2-f)


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. juli 2010 af mathon

eksempel

     b)          x2 + y2 + 2·2x + 2·3y + 9 = 0

              d = 2
              e = 3
              f = 9

         d2 + e2 - f = 22 + 32 - 9 = 4>0            altså ligning for

cirklen
         med
                              centrum C(-2,-3) og radius r = 2


Svar #4
15. juli 2010 af wos12 (Slettet)

taaaaaaaaak mathon :)  så der findes en cirkel for b'eren?

altså jeg har prøvet mig frem i den sidste, altså c'eren.

men forstår ikke helt ... uuuuf


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. juli 2010 af mathon


     c)          x2 + y2 + 2·1x + 2·(-3)y + (-10) = 0

              d = 1
              e = (-3)
              f = (-10)

       


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juli 2010 af mathon

detaljer i #2
se
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juli 2010 af mathon

#6 korrigeret for mindre tastfejl
 


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.