Matematik

LIGNING FOR EN TANGENT!!!

14. juli 2010 af camekan (Slettet) - Niveau: A-niveau

HEEEY der . Vi har fået en opgave at løse til imorgen, det er ikke lige min stærke side og bestemme en ligning for en tangent, jeg har nemlig prøvet at løse det flere gange i klassen, men  mine mellemregninger gik aldrig op med resultatet på facitlisten, så jeg har desværre (næsten) opgivet det!!

Her kommer opgaven:

En cirkel har ligningen: x2+y2=29. Bestem en ligning for tangenten i punktet (2,5).

Takker :):)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juli 2010 af NejTilSvampe

  cirkler er også tricky.

det nemmeste er at lave en parameterfremstilling.

du ved cirklen har centrum i (0,0)

derfor er tangenten en tværvektor til stedvektoren i (2,5). Fordi tangenter til cirkler er altid ortogonale med radiusen i det røringspunkt.

så retningsvektoren er altså <-5,2> og du har en stedvektor <2,5>

så linjen må være <x,y> = <2,5> + t<-5,2>

linjens ligning er så     (håber du har lært at lave parameterfremstillinger om til ligninger).

2(x-2)+5(y-5) = 0

2x-4+5y-25 = 0

2x + 5y -29 = 0


Svar #2
14. juli 2010 af camekan (Slettet)

Tusind tak for din hjælp, ja har lært det for nylig .

Jeg har en opgave til, jeg er virkelig fortabt med denne opgave, jeg håber du vil hjælpe mig.

Cirklen C med ligningen: (x-2)2+(y-3)2=9 har to tangenter som går gennem punktet P(7,9).

Bestem afstanden fra punktet P til tangenternes røringspunkt med cirklen c.

Takker:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juli 2010 af mathon

tegn en skitse og få overblik


linjen gennem  C(2,3) og P(7,9)
har
                      hældningskoefficient a1 = (9-3)/(7-2) = 6/5
hvorfor
linjen gennem C(2,3) og røringspunkterne har hældningskoefficient a2 = -(5/6)     (ortogonalitet)
dvs
        ligningen y = -(5/6)x + b            med b-værdien bestemt
af
                          3 = -(5/6)·2 + b
                          b = 14/3

de søgte røringspunkter kan nu beregnes
af

                           (x-2)2 + (y-3)2 = 9  og  y = -(5/6)x + (14/3)
dvs
af                       (x-2)2 + (-(5/6)x + (14/3)-3)2 = 9 og y = -(5/6)x + (14/3)         som kan reduceres til

                           (x-2)2 = (324/61)  og  y = -(5/6)x + (14/3)
                     
                         
                         
                                   
                                   
 


Svar #4
14. juli 2010 af camekan (Slettet)

Jo Tak.

Dog har jeg lige tjekket  facitlisten, hvor svaret er  2 √13. Kan det passe?
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juli 2010 af mathon

Nej


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juli 2010 af hej47 (Slettet)

Hej Camekan, det passer ikke altid , der er nok fejltryk.


Svar #7
14. juli 2010 af camekan (Slettet)

Ej, det var nedern :O


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. juli 2010 af mathon

Jeg burde have svaret Ja,
da jeg har begået den fejl,
at radius står vinkelret på tangenten og ikke på linjen gennem C og P.

Men det gør opgaven ulige meget lettere.

|CP| = √((7-2)2+(9-3)2) = √(61)

når R1 er det ene røringspunkt haves
af den retvinklede trekant R1PC
                                                     
                           (√(61))2 = |R1P|2 + 32      

                           |R1P| = √(61-9) = √(52) = √(4·13) = √(22·13) = 2·√(13)

samme beregning fås af
den retvinklede trekant R2PC


     


Svar #9
14. juli 2010 af camekan (Slettet)

Super .. Men så forstår jeg ikke, hvordan jeg skal få det til at hænge sammen med #3? Skal det sidste væk, og istedet tilføjes #8 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juli 2010 af mathon

#3
var jo forkert


Skriv et svar til: LIGNING FOR EN TANGENT!!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.