Matematik

SRP i Matematik og Kemi: Oscillerende Reaktioner

21. juli 2010 af Simon2 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har oprettet en lignende tråd for nogle uger siden. Da jeg er mere klar over hvad jeg vil spørge om nu, opretter jeg en ny.

Jeg er i gang med at skrive mit studieretningsprojekt til om 6 måneder så jeg er en smule tidligt ude. Ikke desto mindre valgte jeg først at ville skrive om Komplekse tal og Vekselstrøm (i fagene matematik og fysik) og har indtil videre skrevet den matematiske del om komplekse tal og skrevet den så grundigt at den ikke kræver meget mere arbejde. Problemet er så at jeg nu fortryder inderligt at have valgt faget fysik og delemnet vekselstrøm, og langt hellere vil have faget kemi uden at have slået mig fuldkommen fast på hvilket delemne - dette er et problem fordi jeg allerede har skrevet så meget om komplekse tal som jeg nødigt vil lade gå til spilde - derfor har jeg desperat forsøgt at finde et delemne til min kemidel som kan gå i hånd med komplekse tal.

Jeg har bl.a. fundet dette link books.google.dk/books (bemærk specielt side 72). Hvis du/i ser på side 72 nævnes oscillerende reaktioner, men da jeg ikke ved særlig meget om oscillerende reaktioner har jeg svært ved rigtigt at vurdere om det vil være et godt emne (at kombinere med komplekse tal).

På en måde virker det mere som om at man vil skulle kombinere oscillerende reaktioner med både komplekse tal og differentialligninger, men vil i ikke være virkelig søde at belyse det for mig - forklar mig hvilke muligheder der ligger indenfor oscillerende reaktioner og om det vil være en god kombi med komplekse tal (eller om det kan blive til en god kombi, hvis jeg både bruger komplekse tal, differentialligninger og oscillerende reaktioner uden at den komplekse del bliver overflødig)
Mange hilsner


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juli 2010 af NejTilSvampe

  Jeg ved ikke præcis hvad oscillerende reaktioner er. Men baseret på navnet går jeg ud fra det er en form for kemisk reaktion som kan beskrives med en sinuskurve.

Jeg skrev min sro her i år om harmonisk bevægelse mht. 2.grads homogene differentialligninger med komplekse rødder og fik 12. Og kan da kun sige at det klart er oplagt at kombinere differentialligninger og komplekse tal. Jeg gjorde det at jeg beviste at den generelle løsningsformel for

x''(t) + ω2x(t) = 0

er

x(t) = C1sin(ω·t) + C2cos(ω·t)

og så stillede jeg sådan en ligning op for at vise at pendulbevægelser er oscillerende.

Men i mit tilfælde med pendulbevægelse, er det jo ikke sådan at der er forfærdelig meget algebra i de komplekse tal. Det eneste jeg faktisk brugte er eix = i*sin(x) + cos(x)

Så hvis det er sådan at du har redegjort og bevist alle regnereglerne for addition, multiplikation etc. -så vil jeg være lidt bange for at det er overflødigt ja.

Men når det er sagt, så synes jeg da det med oscillerende funktioner er et oplagt eksempel på anvendelse af komplekse tal. Om det er kemiske reaktioner eller vekselstrøm spiller ingen rolle tror jeg.

Held og lykke med din srp.


Skriv et svar til: SRP i Matematik og Kemi: Oscillerende Reaktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.