Fysik

Omregnings tabel Kn / nM

27. juli 2010 af kasper3011 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har et problem med nogle bolte jeg skal spænde, boltenes moment er opgivet i kilo newton men værktøjet opgiver kraften i newton meter. er der en formel / tabel for at omregne disse værdier.

håber på svar mvh. Kasper


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. juli 2010 af JKaram (Slettet)

Man kan ikke regne dem direkte om, fordi enhederne ikke er de samme. Det svarer til at regne om fra kilometer til volt. Det giver ingen mening med mindre man har nogle størrelser der er givet konstante.

Deres moment kan (så vidt jeg ved) ikke være opgviet i kilonewton, da det er en kraft.

Moment er nærmere bestemt en energi fordi dens SI-enhed er Newton meter og der gælder:

Dette fortæller os at altså at SI-enheden for moment tilsvarer joule og derfor kan ses som en slags energi. At opgive det i kilonewton giver derfor ingen umiddelbar mening.

God dag min ven

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. juli 2010 af mathon

enhedssammenfald
   men
               kraftmoment er ikke "en slags energi"

                                      

                               r x F = r·sin(φr,F)·F = a·F                    (a kaldes "arm")


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. juli 2010 af JKaram (Slettet)

I see. Ikke et multiplum, men et vektorprodukt.

Jeg undskylder og trækker tilbage.

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. juli 2010 af mathon

...har betydning for hvilket værktøj, der kan anvendes til drejning af bolten

       jo længere arm des mindre kraft og omvendt

da armen ofte er konstant
er
det blot kraften som har praktisk interesse, hvorfor kun den opgives i forbindelse med kraftmomentoplysninger

                                       "den fornødne kraft for at dreje bolten"     (med given arm)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. juli 2010 af mathon

             "omregningsfaktoren" = armen = boltens yderradius (målt i meter)

            "omregning":
                                      "boltkraft = boltmoment divideret med ydre boltradius"


Skriv et svar til: Omregnings tabel Kn / nM

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.