Matematik

Isolering af x i ligning

08. august 2010 af shags (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Jeg har en ligning, her skal x isoleres.

1/x+1/y=10 . 

Jeg har resultatet, men jeg har svært ved mellemregningerne . Nogle kloge hoveder, som lige kan vise sine skills ? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2010 af mathon

1/x +1/y = 10       x≠0 og y≠0

                                                        multiplicer med x·y på begge sider

xy(1/x + 1/y) = 10·xy

xy/x + xy/y = 10xy

y + x = 10xy                                      subtraher 10xy

y + x - 10xy = 0                                 subtraher y

x - 10xy = -y                                      sæt den fælles faktor x uden for parentes

(1-10y)x = -y                                     divider med (1-10y)

x = -y/(1-10y)                                    forlæng med (-1)

x = y/(10y-1)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. august 2010 af mathon

forglemmelse             

                      y ≠ 0,1


Svar #3
08. august 2010 af shags (Slettet)

 Tusind tak ! :-)


Skriv et svar til: Isolering af x i ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.