Matematik

Gondolbane opgave

13. august 2010 af xbirch (Slettet)

En gondolbane går fra bjergtoppen P over en dal til bjergtoppen Q. Den bevæger sig med en fart på 3 m/sek, og turen varer 15 min. LInjen PQ danner en vinkel på 13 grader med vandret. P ligger 1450 m over havets overflade. I hvilken højde ligger Q?

Jeg har prøvet at tegne det op, men jeg kan ikke rigtig lige finde frem til hvordan jeg finder højden...?

Nogen der kan hjælpe ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2010 af mathon

                                       |PQ| = (3 m/s)·(15·60 s) = 2700 m

heraf lodret
                                       |PQ|·sin(13º) = (2700 m)·sin(13º) = 607,368 m

 Q ligger i højden        1450 m + 607,368 m = 2057,37 m


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2010 af mette48 (Slettet)

Det er da også muligt at Q ligger højest altså 2700m+607m havets overflade


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. august 2010 af mathon

   så havde vinklen været
   -13º

"Linjen PQ danner en vinkel på 13 grader med vandret" = når der sigtes fra P mod Q er vinklen13º med vandret

  ....................

under alle omstændigheder
                                                           |Δh| = 607,368 m    :-)
 


Svar #4
13. august 2010 af xbirch (Slettet)

Kan du fortælle mig lidt mere specifikt hvad du gør? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. august 2010 af JKaram (Slettet)

Fortæl hvilken del du ikke helt er med på, så skal jeg nok uddybe (hvis mathon ikke når mig i forkøbet).

Karam


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. august 2010 af mathon

tegn det for at få overblik
 

              i den retvinklede trekant
har du

              sin(13º) = Δh / |PQ|

i en retvinklet trekant er sinius til en af trekantens spidse vinkler lig med forholdet mellem vinklens modstående katete og hypotenusen

hvoraf
              Δh = sin(13º) · |PQ|


Svar #7
14. august 2010 af xbirch (Slettet)

|PQ| = (3 m/s)·(15·60 s) = 2700 m

heraf lodret
|PQ|·sin(13º) = (2700 m)·sin(13º) = 607,368 m

Q ligger i højden 1450 m + 607,368 m = 2057,37 m

Det er jo ikke samme formel som

Δh = sin(13º) · |PQ|?


Svar #8
14. august 2010 af xbirch (Slettet)

det er mig der vrøvler, har fundet ud af det nu, tak for hjælpen! :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
01. februar 2012 af Mariass95 (Slettet)

|PQ| = (3 m/sek)·(15·60 s) = 2700 m

Heraf lodret
|PQ|·sin(13º) = (2700 m)·sin(13º) = 607,368 m

Q ligger i højden       
1450 m + 607,368 m = 2057,37 m

er det så udregningen og resultatet? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, det fremgår jo klart af #1.


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2012 af zquu (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Så vælger du den anden løsning, som foreslået af mette i #2.


Skriv et svar til: Gondolbane opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.