Fysik

bil

18. august 2010 af kritiko (Slettet)

En bil på 1200 kg kører 50 km/t.
a) Hvad er bilens kinetiske energi?
b) Hvis bilen kører ind i en person på 50 kg, og der gøre den urealistiske antagelse at personen ryger lige op i luften, og al bilens kinetiske energi bliver omsat til potentiel energi, hvor højt op i luften ryger personen?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Beregn den kinetiske energi ud fra

Ekin = (1/2)·m·v2 ,

hvor m er bilens masse og v er dens fart.

b) Omsæt den beregnede kinetiske energi til potentiel energi via formlen

Epot = mgh ,

hvor nu m er personens masse, g er tyngdeaccelerationen, og h er højden, hvor farten bliver 0.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2010 af mathon

                                h = (mbil / mperson)·(v2/(2g))

...................

    1 km/h = (1/3,6) m/s


Svar #3
18. august 2010 af kritiko (Slettet)

er a = 0.5*1200kg*50km/t =30000 hvad gør jeg gal og hvilke enhed komme den ud i???

kan i ikke skrive hvordan i regner frem til det jeg er også meget i tvivl i b og hvilke enhederne de kommer ud i


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2010 af mathon

    km/t er ikke en SI-enhed og skal omregnes til m/s


Svar #5
18. august 2010 af kritiko (Slettet)

forstår det altså ikke


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Indsæt farten omregnet til m/s: v = 50km/t = (50/3,6)m/s = 13,889m/s

Og farten skal kvadreres ved udregningen af kinetisk energi:

Ekin = (1/2)·mbil·v2 = 0,5·1200kg·(50/3,6)2(m/s)2 = 1,157·105 kg·m2/s2 = 1,157·105 Nm


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2010 af TorbenA (Slettet)

Og denne kinetiske energi omdannes til potentiel energi  m·g·h:

1,157·105 = 50 kg·9,8 m/s·h

Staklen ryger altså ca. 237 meter op i luften (et godt drive på en golfbane), så pas på, når du går over vejen :-).

Du kommer nok til at regne masser af opgaver efter denne metode.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, først bliver staklen påkørt af bilen, dernæst bliver han slynget ca. 237m op i luften, og han er formodentlig helt ugenkendelig efter mødet med jorden igen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2010 af TorbenA (Slettet)

Absolut! Men jeg har efter længere tids omtanke ikke kunnet finde en mekanisme, der kan sørge for, at hele bilens kineiske energi bliver overført til personen. Måske noget med en snor over en trisse... men bilen skal jo stoppes...??


Skriv et svar til: bil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.