Fysik

V8 varmt vand (Brøkdel af Absorbering)

19. august 2010 af DenBlåFrø (Slettet)

Hej :)
Jeg håber der lige er en der har tid til at hjælpe med denne opgave.

Mørke legemer bliver hurtigt varme, når de anbringes i sollys. Det kan man anvende, når man under primitive forhold skal bruge varmt vand. En spejdergruppe skaffer sig varmt vand ved at hænge en sort plastpose med 15 L vand op i en mast.

Omgivelsernes temperatur var 22 grader celsius.

Posen absorberer kun en vis brøkdel af energien i den stråling, som rammer den. Den pågældende dag er intensiteten af solstrålingen 950 W/m^2.

c) Vurder, hvilken brøkdel (i pct.) af den solenergi, der indstråles på posen, der absorberes.


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Der mangler vist en del oplysninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2010 af JKaram (Slettet)

Ja. Er du sikker på at du ikke har overset nogle oplysninger i delopgave b eller a?

Karam


Svar #3
19. august 2010 af DenBlåFrø (Slettet)

Hmm, det er i løbet af 15 timer. og temperaturen går fra 22-38 grader i posen.

Jeg er usikker om man skal antage posens størrelse.

Nogen siger at man skal gøre sådan:

Posens overflade i m^2 * indstråling = "solens stråler"

og så efter:

Energi i posen/" solens stråler" = ??%

Men jeg kan ikke rigtig se hvordan.

Jeg har regnet et overslag af hvor meget energi posen absorberede i løbet af den første time hvor temperatuen steg med 2 grader. det fik jeg til 125,4 kJ.

Der er en graf, der har tid i timer hen af x-aksen fra 0-15 timer. og temperaturen op af y-aksen. Posen starter med 22 grader og når op til 38. Grafen krummer og går vandret ca. når den når de 38 grader..


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

Det må være en rigtig god sommerdag, når der kan absorberes solvarme gennem 15 timer.

Man skal bruge posens overfladeareal A (i hvert den del af posen, der udsættes for stråling fra solen). I løbet af den første time modtager posen så energien

Esol = (950W/m2)·A·3600s = 3,42MJ/m2 ·A ,

hvor A er posens areal.

Det skal så sammenlignes med den energi, der skal bruges til at opvarme 15 l vand 2 grader:

Evand = 15kg·4,186·103J/(kg·grad)·2grad = 125,6kJ


Svar #5
19. august 2010 af DenBlåFrø (Slettet)

Jeg kan ikke få arealet nogen steder fra vel?

Så det bliver jeg nød til at antage ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du kender mere til opgaven, end vi gør. Du omtaler også en graf med vandets temperatur som funktion af tiden; men den har vi ikke til rådighed her. Du har jo ikke givet os den fuldstændige opgavetekst, så jeg ved ikke, om posens areal er omtalt i opgaveteksten. Jeg kan i hvert fald ikke trylle det ud af posen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. august 2010 af Hfrey (Slettet)

Man skal bare antage posens størrelse.


Svar #8
20. august 2010 af DenBlåFrø (Slettet)

Nej okay :) Der står ikke noget om arealet i opgaven.
Men tak for hjælpen i hvert fald :)
Tror jeg er kommet frem til det rigtige :)


Skriv et svar til: V8 varmt vand (Brøkdel af Absorbering)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.