Matematik

2. gradsligninger

21. august 2010 af Pigemus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg skal løse dette ligningssystem:

9x-8y=17 og 3x+14y=-11

Ved håndkraft får jeg resultatet y = 17/25 x = 2,493  men på lommeregner giver resultatet x = 1 og y = -1.

Nogen der kan regne efter og se hvad de får?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2010 af mathon

I:   9x  - 8y = 17
II:  3x + 14y= -11                          II m8ultipliceres med -3og kaldes III

I:   9x - 8y = 17
III: -9x - 42y = 33                          I og III adderes

           -50y = 50                          divider med -50

                 y = -1                          som indsat i I giver

                 9x  -8·(-1) = 17

                 9x + 8 = 17                 subtraher 8

                 9x = 9                         divider med 9

                 x = 1

    
  i øvrigt to ligninger af 1. grad i x og y og intet med 2.gradsligning


Svar #2
21. august 2010 af Pigemus (Slettet)

hvorfor er det at du multiplicerer med -3? Skal du ikke havde dem til at have samme størrelse?


Svar #3
21. august 2010 af Pigemus (Slettet)

hvis du adderer må den måde som du har skrevet giver det altså 18x + 34 der hvor du får -50 y


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. august 2010 af mathon

prøv en gang mere


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2010 af mathon

der skaffes modsatte koefficienter for x-erne


Svar #6
21. august 2010 af Pigemus (Slettet)

altså : 
 

l: 9x - 8y = 17
III: -9x - 42y = 33

(-9x-42y)-(9x-8y)=33-17
derfor må jeg regne noget ud forkert


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Når du er nået så langt, skal du addere ligningerne. Du trækker dem fra hinanden.


Svar #8
21. august 2010 af Pigemus (Slettet)

ja det er jeg klar over, men det giver jo netop ikke det rigtige svar som nævnt i #1 da 33-17 ikke giver 50?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. august 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal jo heller ikke trække dem fra hinanden, men derimod lægge dem sammen:

I+III: 9x + (-9x) -8y + (-42y) = 17 + 33 , hvoraf -50y = 50


Svar #10
21. august 2010 af Pigemus (Slettet)

altså - og - giver +. I #6 har jeg skrevet (-9x-42y)-(9x-8y)=33-17. Da der står et minus udenfor parantesen skal alle fortegn vel laves om? Derfor -9x + (-9x) -42 + 8 = 33 - 17. OG 33-17 da vi skulle trække dem fra hinanden?


Svar #11
21. august 2010 af Pigemus (Slettet)

jeg siger tak for hjælpen :)
har endelig fattet det


Skriv et svar til: 2. gradsligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.