Matematik

matopg. om funktioner

26. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)
hejsa

jeg har nogen delopg. her som jeg ikke kan komme igang med, jeg har brug for et lille "skub" i form af nogen hints;) så hvis der er nogen derude der har nogen hints, ville det glæde mig meget!



første opgave:

En funktion f er bestemt ved f(x)=x^3-3x^2

Med Mt betegnes den punktmængde, der begrænses af koordinatsystemets førsteakse, grafen for f samt linien med ligningen x=1 og linien med ligningen x=t, hvor tE]1;3[. Arealet af Mt er en funktion af t, der betegnes med A(t).

1) bestem A(t)

2) benyt grafregneren til at bestemme den værdi af t, for hvilken A(t)=3,7


anden opgave:

En funktion f er løsning til differentialligningen dy/dx=y^2*sin(x), xE]0;2pi[

og grafen for f går gennem punktet P(pi,1)

1) bestem maks.sted for f


På forhånd 1000 tak:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2005 af Duffy

En funktion f er løsning til differentialligningen

dy/dx=y^2*sin(x), xE]0;2pi[

og grafen for f går gennem punktet P(pi,1)

1) bestem maks.sted for f


dy/dx=y^2*sin(x)


(y^(-2))dy = sinxdx


-y^(-1) = -cosx + k


y = 1/(cosx - k)


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Og så skal vi have grafen gennem

P(pi,1) , dvs

f(pi) = 1


1 = 1/(cos(pi) - k)


1 = 1/(-1 - k)


-1 - k = 1


k = -2


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%



y = 1/(cosx + 2)


Det er klart at

for xE]0;2pi[ er f max i

pi med værdien 1.



Duffy

Svar #2
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

tak, men hvordan er det klart at f er max i pi?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2005 af frodo (Slettet)

fordi nævneren altid er positiv, og det da gælder om at finde den værdi hvor den er mindst, hvorved brøken bliver størst. cosx har minimum i pi, med cosPI=-1

Svar #4
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

ok tak begge to, hvad med et lille hint til den anden?:)

Svar #5
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

anyone?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2005 af Duffy

A(t) =

t
S(x^3-3x^2)dx =
1

1)


t
[1/4*x^4-x^3] =
1


1/4*t^4-t^3+3/4




A(t) = 1/4*t^4-t^3+3/4 , tE]1;3[.



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. marts 2005 af Duffy

2)

A(t)=3,7


svarer til at løse ligningen


1/4*t^4-t^3+3/4 = 3,7


t = 4,163496141

(men det ligger jo udenfor tE]1;3[ !!!!!!!!)



Duffy

Svar #8
27. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

tak for hjælpen!

Svar #9
29. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

kære duffy
lige nu har jeg virkelig brug for din hjælp...hvordan er det du med lommeregneren finder værdien for t? i #7

jeg prøver med TRACE men her kan man kun taste x-værdien...

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. marts 2005 af Duffy

Rose, hvis du ønsker at løse

1/4*t^4-t^3+3/4 = 3,7

på lommeregneren gør du sådan her:
[jeg har desværre kun en TI-82 :(]

omskriv først til


1/4*t^4-t^3+3/4 - 3,7 = 0



1/4*t^4-t^3 - 2,95 = 0

og brug da

ved indtastning i


"Y="

y1=1/4*t^4-t^3 - 2,95

tryk på "GRAPH"

så skulle den grene tegne
kurven for y1.

Tryk dernæst

"2nd" - "CALC" (TRACE-knappen)

og vælg "2:root"

som er rodfinderen

så bliver du spurgt om

"Lower bound?"

- kør da curseren hen i
nærheden af undersiden af
x-aksen.(HØJRE-PIL)

(tryk ENTER)


så bliver du spurgt om

"Upper bound?"


- kør da curseren hen i
nærheden af oversiden af
x-aksen.(HØJRE-PIL)


(tryk ENTER)


Så skulle er gerne stå

"Guess?"

(tryk ENTER)

så kommer resultatet.




Root
X= 4,1634961 Y=1E-12



Good luck

Duffy



LYKKEDES DET?

Svar #11
29. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

1000 tak ja det lykkedes:)

hvis du har lidt tid til overs, vil du så gerne for sidste gang forklare hvordan man finder maks.stedet for f (#1)

på forhånd mange tak!

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. marts 2005 af Duffy

Du kan lave en traditionel
funktions-undersøgelse.

Men det vil være tilstrækkeligt
at ræsonnere således:

da x E ]0;2pi[

så cosx opfører sig således
at
cos(0)=1

cos(pi/2)=0

cos(pi)=-1

cos(3pi/2)=0

cos(2pi)=1

...og for at y kan blive størst mulig
i x E ]0;2pi[

skal nævneren (cosx + 2) i brøken være mindst
mulig (forstår du dette?)

[når nævneren i en brøk er MEGET stor er selve brøken MEGET lille !]

Nævneren (cosx + 2) er altså mindst mulig når
cos(x)=-1 , og det er den i x=pi .

(Det vi gør er rent faktisk at minimere nævneren i
vores interval x E ]0;2pi[ )



y = 1/(cosx + 2)

NU KAN JEG SÅ PÅSTÅ:


"Det er klart at

for xE]0;2pi[ er f max i
pi med værdien 1. "



Duffy

Svar #13
30. marts 2005 af kyllerylle (Slettet)

1000 tak!
Du har været super!

Skriv et svar til: matopg. om funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.